Paard met jeuk door PPID

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Paard met jeuk door PPID

23-6-2015: 

Dat PPID soms ook een rol kan spelen bij een klacht die zelden in dit verband voorkomt, blijkt uit een casus uit 2014. Job, een 37-jarig paard had al sinds een half jaar extreme jeukklachten. Zijn huid vertoonde zelfs rauwe open plekken omdat hij een groot deel van de dag obsessief aan het schuren was. Job was al met diverse middelen behandeld tegen onder meer mijt, schimmel en symptomatisch tegen jeuk, maar dat mocht helaas niks baten. De behandelend dierenarts besloot daarom een uitgebreid bloedonderzoek te laten uitvoeren bij GD. Daaruit bleek dat het paard een sterk verhoogde ACTH-waarde had (143 pmol/l, waar de bovengrens ligt op 12 pmol/l). Jeukklachten zijn niet direct een bekend PPID-verschijnsel en Job had ook niet de kenmerkende lange krulvacht, maar na overleg werdtoch besloten om hem te behandelen met pergolide. Na een maand was de jeuk duidelijk minder en was de ACTH-waarde duidelijk beter (74 pmol/l, maar nog niet binnen de referentie). Vanwege de vooruitgang die al was geboekt - minder jeuk, hij zag er beter uit en at goed - werd besloten de pergolidedosering te verhogen (een gebruikelijke gang van zaken). Job ging daarna nog verder vooruit. Hoewel de jeuk niet helemaal wegging, was zijn kwaliteit van leven daarna wel veel beter.

 

Tijdelijk gratis PPID-test

In samenwerking met Boehringer Ingelheim geeft GD paardendierenartsen de mogelijkheid om van 1 juni tot en met 31 oktober 2015 gratis bloedonderzoek naar PPID te doen bij paarden die van deze aandoening verdacht zijn. 

Voor inzendmateriaal ten behoeve van de gratis ACTH-bepaling of achtergrondinformatie over de bepaling 
kunt u contact opnemen met onze klantenservice (kcapaard@gddiergezondheid.nl/ 0900-1770, optie 5). 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.