Gezonde dieren voor en na aanvoer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezonde dieren voor en na aanvoer

8-6-2015: 

Wanneer u als deelnemer aan een GD-programma runderen aanvoert van een bedrijf met een lagere of onbekende gezondheidsstatus, signaleert GD dit. De laatste maanden zien we dit steeds meer gebeuren. Aanvoer van bedrijven met een lagere status vergroot het risico op insleep van infectieziekten, bijvoorbeeld BVD en IBR.

Om problemen en extra kosten voor het bloedtappen van aankoopdieren te voorkomen kunt u het best vooraf bekijken of u kunt aankopen van bedrijven met gelijke statussen. Informeer ook bij import naar (landelijke) dierziektestatussen of uitslagen. Als het gaat om leptospirose bijvoorbeeld, is het van belang te weten dat deze aandoening in andere Europese landen nog algemeen voorkomt,  terwijl Nederland een gunstige situatie heeft. Geef daarom ziekten als deze ook aandacht bij de import van dieren.

Aanvullend onderzoek

Wanneer de dieren een lagere status hebben dan uw bedrijf, heeft u na aanvoer acht weken de tijd om onderzoek te laten verrichten. Overleg met uw dierenarts wanneer u voor welke aandoening het beste aanvullend onderzoek kunt doen. Het advies is nieuwe dieren in quarantaine te plaatsen tot de uitslagen bekend zijn. Bij import is het afhankelijk van het land en de test of een status of uitslag geldig is bij GD. Voor meer informatie kunt u dan ook contact opnemen met GD.

Andere aandoeningen

Naast het risico op de introductie van infectieziekten zoals BVD en IBR, kunt u tal van andere aandoeningen inslepen. Denk aan mastitisverwekkers als Streptococcus agalactiae, de moeilijk te behandelen Staphylococcus aureus of Mycoplasma spp. Maar ook klauwaandoeningen als Mortellaro of parasieten, zoals longworm of Neospora, kunt u inslepen van andere bedrijven. Kortom, voer dieren bij voorkeur aan van bedrijven met minimaal een gelijke status, of laat anders uitgebreid onderzoek doen voordat u dieren met een lagere gezondheidsstatus bij uw eigen dieren laat.

Lees hier wat u kunt doen om de risico's van aanvoer te beperken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.