Doe onderzoek bij onvoldoende groei bij lammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Doe onderzoek bij onvoldoende groei bij lammeren

4-6-2015: 

Onvoldoende of slechte groei bij lammeren komt relatief vaak voor. Omdat het niet acuut ontstaat en daarmee vaak te laat wordt onderkend is het niet altijd eenvoudig om de oorzaak van die slechte groei te achterhalen.

Toch adviseren wij u om eerst een diagnose te stellen voor u gaat behandelen. Omdat bij koppelsgewijs optreden van onvoldoende groei maagdarmworminfecties en kobalt- en vitamine B12-tekort vaak voorkomen raden wij u aan om deze beide oorzaken eerst te onderzoeken. Na een diagnose kunt u een gerichte behandeling instellen.

Valt laat op

Lammeren die bij de geboorte een normaal geboortegewicht hebben en daarna eerst voldoende moedermelk en later voldoende goed ruwvoer krijgen, groeien in de regel zonder problemen. Op het moment dat een schapenhouder de hulp van zijn dierenarts inroept omdat zijn lammeren slecht groeien blijkt vaak dat het probleem al langer bestaat dan de schapenhouder eerst dacht. Omdat hij zijn lammeren bijna elke dag ziet valt een groeivertraging hem vaak laat op.

Meerdere oorzaken

Onvoldoende groei bij lammeren kan meerdere oorzaken hebben, zoals te weinig voer, slecht voer, een rantsoen met tekorten aan bepaalde mineralen, verminderde eetlust, verhoogde passagesnelheid van de voerbrij in het maagdarmkanaal, eiwitverlies in de darm of via urine, verhoogde voerbehoefte bijvoorbeeld bij slecht weer of ziekte. Om de oorzaak van slechte groei op te kunnen sporen is een onderscheid tussen de volgende perioden van belang:

  • de periode voor het spenen: in deze periode zijn vooral te weinig melk, uierafwijkingen of tepelbeschadigingen, ziekten bij jonge en opgroeiende lammeren en parasieten veel voorkomende oorzaken;
  • de periode rond het spenen: in deze periode zijn de leeftijd van spenen en de manier van spenen van belang;
  • de periode na het spenen: na het spenen zijn parasieten, tekorten in het voer en chronische ziekten belangrijke oorzaken.

Mest- en bloedonderzoek

Omdat bij koppelsgewijs optreden van onvoldoende groei maagdarmworminfecties en kobalt-/vitamine B12-tekort vaak voorkomen raden wij u aan om in ieder geval een mestonderzoek uit te voeren. Als daaruit blijkt dat maagdarmworminfecties de slechte groei niet kunnen verklaren is het zinvol om van minimaal vijf lammeren het vitamine B12-gehalte in het bloed te bepalen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.