Reportage: Fris drinkwater voor gezonde koeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Reportage: Fris drinkwater voor gezonde koeien

19-5-2015: 

Niet lang geleden besloten zoon Symen en vader Folkert Oenema uit Oldelamer dat de melkproductie van hun 80 koeien eigenlijk te laag was. Daar moesten ze wat mee. Symen lichtte alles door. “Samen met de voervoorlichter ben ik gaan kijken wat er beter kan. En daar hoort het drinkwater ook bij.”

Dit artikel is gepublcieerd in de GD Herkauwer 80
Klik hier om het hele artikel te lezen (opent in pdf)

Mooi weer is het nog niet in Oldelamer en de koeien staan dan ook nog binnen tijdens het interview. Maar zo gauw het kan, brengen zoon Symen en vader Folkert Oenema de dieren naar buiten. “We houden echt van weiden en willen dat met de nieuwe stal ook blijven doen”, zegt Folkert. Momenteel zit hij in een maatschap met zijn zoon Symen, die het bedrijf uiteindelijk helemaal overneemt. Samen met zíjn vader, liet Folkert de boerderij bouwen in 1975. Sindsdien is er weinig veranderd aan de stal. Het wordt dus echt tijd om te vernieuwen, vinden vader en zoon.

Eigen bron

Een kleine verandering vond een paar jaar geleden al plaats, vertelt Symen. “We vonden dat de productie wel wat laag was, 7.800 liter per koe per jaar. Met de koeien ging het ook minder, vooral ’s winters was het niet top. Juist dan ga je denken aan de opname. Samen met de voervertegenwoordiger zijn we gaan kijken naar wat er beter kan, dus ook naar het water.” Op dat moment maakte het bedrijf in Oldelamer nog gebruik van een eigen bron. “Daar hadden we veel problemen mee. Vooral het mangaan was een probleem, dat kregen we er nooit helemaal uit. En de ijzerwaarden waren ook behoorlijk hoog. Uiteindelijk werden de aanpassingen te duur, en hebben we de bron er dus maar helemaal uitgegooid.”

In de binnenbakken stroomt nu leidingwater en in de buitenbakken slootwater. Om te controleren of dat water wel goed is, zijn de veehouders gestart met dé Drinkbakcheck, een periodiek onderzoek naar de waterkwaliteit in de drinkbakken. “De eerste keer hebben we een mengmonster ingestuurd van alle drinkbakken in de stal, ook die van de kalfjes. Daar kwam uit dat de bacteriegroei wel te hoog is.” Waar dat precies door komt weet Symen niet, maar ze zijn meteen daarna de drinkbakken grondiger gaan schoonmaken. Schoonmaken deden ze eerder wel, maar nu standaard eens per maand met een borstel, en als de koeien erin hebben gemest natuurlijk meteen. En de bakken van de kalveren gaan nu ook elke maand mee, vertelt Symen. “Eerder deden we dat eens in de drie maanden. Met de kalveren ben je wat makkelijker, die geven nog geen melk. Maar die krijgen nu ook meer aandacht, hun drinkbakken doen we nu tegelijk met die van de melkkoeien.”

Lees hier het hele artikel, dat is verschenen in de GD Herkauwer (opent in pdf)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.