Opvallende stijging in aantal salmonellabesmettingen reproductiesector

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Opvallende stijging in aantal salmonellabesmettingen reproductiesector

21-5-2015:  Het aantal verificaties en besmettingen binnen de reproductiesector is in de tweede helft van 2014 opvallend hoger dan in voorgaande jaren. Vanaf half juni 2014 worden de verificaties in de reproductiesector bij volwassen reproductiedieren uitgevoerd door middel van vijf paar overschoentjes in plaats van door cloacaswabs (bij opfokreproductiepluimvee worden nog wel cloacaswabs gebruikt). Deze wijziging van verificatie speelt hierin mogelijk een rol. Echter, ook het aantal verdenkingen is dusdanig verhoogd dat de wijziging in methode alleen de stijging niet verklaart.

Een beperkt brononderzoek heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd: de S. Typhimurium- en S. Java-besmettingen lijken op zichzelf te staan. Bij de bedrijven die S. Enteritidis-besmet zijn verklaard, is een enquête afgenomen om een gemeenschappelijke bron op te sporen. Bij één bedrijf kon een bron worden aangewezen, naar verluid waren de bijplaatshanen van dit koppel positief. Van de overige bedrijven kon geen gemeenschappelijke bron worden gevonden in voerleverancier, broederij of erfbetreder. Of er sprake is van een gemeenschappelijke bron of dat het onafhankelijke infecties betreft, blijft dus onduidelijk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.