Eerst water, de rest komt later

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerst water, de rest komt later

6-5-2015: 

Het quotum is eraf, dus elke factor die remmend werkt op de productie van onze melkkoeien, zorgt direct voor verminderde inkomsten die niet meer kunnen worden gecompenseerd. We besteden veel tijd en aandacht aan het samenstellen van een uitgebalanceerd en kwalitatief goed rantsoen, maar vaak nog te weinig aandacht aan drinkwater. Terwijl drinkwater een essentiële rol speelt in de gezondheid en de productie van melkkoeien en dus meer aandacht zou mogen krijgen.

Wateropname is direct bepalend voor voeropname. Een koe drinkt eerst om vervolgens te gaan eten. Bij een melkproductie van 30 liter drinkt een koe al snel 120 liter water per dag. Drinkt ze minder, dan zal ze ook minder voer opnemen en neemt ze minder voer op, dan zal ze ook minder melk produceren. Of ze voldoende drinkt, hangt ten eerste af van de toegankelijkheid van de drinkbak en ten tweede van de kwaliteit van het drinkwater.

Toegankelijkheid

Een koe drinkt gemiddeld 10 liter in 5 minuten, daarna is ze moe. Of ze daadwerkelijk die 5 minuten drinkt, hangt af van de locatie van de drinkbak, de soort drinkbak en de bezetting van de drinkbak. Bovendien moet er voldoende water te drinken zijn. Een ouderwets drinkbakje verstrekt minder water per minuut dan een grote open drinkbak. Vertrekken de koeien elke keer snel bij de waterbak, dan is dat een slecht teken.

Benieuwd naar de wateropname van uw koeien? Plaats een watermeter!

Kwaliteit

Het drinkwater dient van goede kwaliteit te zijn, maar wat  is goed?
Het water moet smakelijk en niet schadelijk zijn. Zo beïnvloeden een verhoogd kiemgetal (denk hierbij aan verontreinigde leidingen en drinkbakken met micro-organismen), een verhoogd ijzergehalte en zuurstofloos water de smaak negatief. Zeer zacht water(lager dan 0,5 °D) vinden de koeien ook minder lekker. Een snelle verandering  van het gehalte aan ijzer, hardheid en zouten kan de wateropname ook (tijdelijk) doen teruglopen, omdat de koeien eerst moeten wennen aan de smaak. Schadelijk zijn bijvoorbeeld stikstofverbindingen als nitriet die ontstaan bij de afbraak van organische stof, of tussenproducten als sulfide en H2S, verontreinigd water met zware metalen en verontreiniging met mest.

In 2013 heeft Penn State University uit de Verenigde Staten een onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kwaliteit van het drinkwater en de melkproductie. Daaruit werd geconcludeerd dat op de 129 bedrijven met kwalitatief goed water de melkproductie per koe per dag bijna 3 liter hoger was dan op de 49 bedrijven met kwalitatief slecht drinkwater. Dit verschil was significant en wordt getoond in onderstaande grafiek.

Benieuwd naar de kwaliteit van uw veedrinkwater? Doe dan dé Drinkbakcheck!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.