Dieren aankopen? Denk ook aan de uiergezondheid!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dieren aankopen? Denk ook aan de uiergezondheid!

21-5-2015: 

Om snel te kunnen groeien kiezen sommige melkveehouders voor aankoop van (koppels) koeien uit Nederland of het buitenland. Aankoop brengt de nodige risico’s met zich mee, ook op het gebied van uiergezondheid.

Naast het risico op de introductie van infectieziekten als BVD en IBR, moet ook het risico op de ‘aankoop’ van mastitisverwekkende bacteriën niet worden onderschat. Denk bijvoorbeeld aan de zeer besmettelijke Streptococcus agalactiae, de moeilijk te behandelen Staphylococcus aureus of Mycoplasma spp. die naast mastitis ook bijvoorbeeld gewrichtsontsteking of longproblemen kan veroorzaken.

Om te voorkomen dat u deze of andere mastitisverwekkers binnenhaalt, is het aan te bevelen om geen vee aan te kopen. Bent u dit wel van plan, denk dan goed na over de voorwaarden die u stelt aan de gezondheidsstatus van het bedrijf en de individuele dieren en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Voor uiergezondheid zijn onderstaande handvatten te gebruiken als basis van uw eigen criteria.

Bedrijfsniveau

 • Achterhaal het tankcelgetal en de klinische mastitis-incidentie van het bedrijf waar u de koeien van wilt aankopen.
 • Vraag naar de mastitisverwekkers die een rol spelen op bedrijfsniveau. Is de veehouder geen deelnemer van Tankmelk Uiergezondheid of betreft het een buitenlands bedrijf, overleg dan over de mogelijkheden om bijvoorbeeld een Quickscan Uiergezondheid uit te voeren om zo snel inzicht te krijgen. Koop geen koeien van bedrijven waarvan bekend is dat er Mycoplasma spp., Streptococcus agalactiae of veel S. aureus wordt aangetoond.

Koeniveau

 • Stel voorwaarden aan de uiergezondheid van de individuele koeien. Een goede richtlijn is
  • Koecelgetal tijdens de afgelopen drie melkcontrole-uitslagen niet verhoogd (vaarzen < 150.000 c/mL en koeien < 250.000 c/mL);
  • Geen klinische mastitis tijdens de afgelopen lactatie. 

Maatregelen na aankoop

 • Neem het liefst onmiddellijk een melkmonster van de koe (of alle individuele kwartieren) voor een celgetalbepaling en eventueel bacteriologisch onderzoek. Kalven de koeien af op uw bedrijf? Houd er dan rekening mee dat het celgetal pas vanaf ongeveer 10 lactatiedagen een betrouwbare voorspeller is voor de uiergezondheid.
 • Houd de aangekochte dieren in een aparte groep en melk ze als laatst of spoel de melkstellen door met heet water of stoom tot is vastgesteld dat de dieren geen subklinische uierontsteking hebben. Zorg voor een goede melkhygiëne en een uitstekende speendesinfectie na het melken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.