Vanaf april tot oktober kans op huidmadenziekte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vanaf april tot oktober kans op huidmadenziekte

17-4-2015: 

De kans op myiasis, of huidmadenziekte is groter als de temperatuur oploopt. De aandoening komt vooral voor tussen april en oktober. Let daarom nu al op verschijnselen als schuren of bijten bij schapen en lammeren.

Myiasis of huidmadenziekte is een pijnlijke huidaandoening die jaarlijks bij 2 tot 5 procent van de schapen en lammeren in Nederland voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door maden van de blauwgroene bromvlieg Lucilia sericata. De vlieg legt eitjes in de vacht en binnen enkele uren tot dagen komen dier larven uit die zich voeden met dood eiwitrijk lichaamsmateriaal. De larven kunnen zich ook door de intacte huid vreten, waardoor ernstige wonden kunnen ontstaan.

Na regenval

Broeierig en vochtig weer, lange wol en een vervuilde achterhand trekken de vlieg aan on haar eieren af te zetten.  Wees daarom extra alert op myiasis na regenval bij warm weer, bij met mest of urine bevuilde dieren, bij vochtige plekken in de wol en bij het zien van blauwgroene vliegen op niet behandelde en ongeschoren dieren.

Shock

Wanneer de ziekte onopgemerkt blijft, kunnen dieren binnen vijf dagen in shock raken en sterven door infecties, weefselafbraak en vergiftiging. De eerste verschijnselen zijn schuren of bijten naar de aangedane plek, huidtrillingen of schudden van de staart. Later vreten de dieren niet meer, ze worden sloom, laten de kop hangen, blijven liggen en trekken niet meer op met het koppel.

Behandeling

Behandel reeds aangedane dieren door de wol rond de aangedane plek weg te knippen en te verbranden. Was vervolgens de aangedane plaats of het hele dier met een madendodend middel. Bij ernstige aantasting kunt u pijnstillers en eventueel antibiotica geven.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.