Natuurweiden: mineralenvoorziening kan afwijken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Natuurweiden: mineralenvoorziening kan afwijken

29-4-2015: 

Weidt u uw koeien graag in natuurgebieden, houd er dan rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor de mineralenvoorziening. Op natuurweiden gelden vaak beheersovereenkomsten, er mag bijvoorbeeld veel minder of niet bemest worden. Als de grond al enkele jaren niet meer bemest is, kunnen tekorten aan bepaalde mineralen ontstaan of scheve verhoudingen in mineralen. Dit beïnvloedt de opname door het gewas en uiteindelijk ook de opname in het dier zelf. Door hoge gehalten aan ijzer neemt het gewas koper en selenium slechter op, waardoor het dier deze mineralen minder goed kan benutten. Door tekorten aan mineralen of vitaminen kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Grondsoorten

Afhankelijk van de grondsoort bevat de bodem bepaalde gehalten aan mineralen. Kleigronden zijn het rijkst aan mineralen. Uit zandgrond kunnen mineralen uitspoelen en in veengrond kunnen door de lage zuurgraad bepaalde mineralen laag zijn of niet opneembaar voor het gewas.

Als u gebruik wilt maken van natuurweiden, houd dan voor de gezondheid van uw runderen rekening met bovenstaande factoren. Als er problemen te verwachten zijn, overleg dan met zowel uw dierenarts  als de verhuurder over preventieve maatregelen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.