Eerste PED-bedrijf weer officieel vrij

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerste PED-bedrijf weer officieel vrij

15-4-2015: 

Het eerste bedrijf in Nederland waar PED (Porcine Epidemische Diarree) is vastgesteld is weer officieel vrij van PED. De klinische klachten waren al langere tijd niet meer aanwezig en inmiddels zijn op het bedrijf een heel aantal nieuwe biggen opgelegd die niet besmet blijken geraakt.

Drie afzonderlijke bemonsteringen van tenminste 30 mestmonsters hebben laten zien dat er geen PED-virus meer wordt uitgescheiden. Daarmee is, volgens richtlijnen die ook in de Verenigde Staten gehanteerd worden, het bedrijf weer officieel vrij van PED.

Uit deze bedrijfssituatie blijkt dat -  ook zonder dat alle varkens op dit vleesvarkensbedrijf zijn afgevoerd - de besmetting door PED van het bedrijf kan worden verwijderd. Andere belangrijke conclusie uit dit eerste geval van PED is dat de infectie duidelijk tot afdelingen beperkt kan worden; niet het hele bedrijf is besmet geraakt. Goede en consequent toegepaste hygiëne en grondige muizenbestrijding bleken hierbij van groot belang. Verder werd duidelijk dat in afdelingen waar de besmetting aanwezig was dat na grondige reiniging en desinfectie PED-vrije biggen konden worden opgelegd en dat die vrij bleven van PED.

Alles bij elkaar gaat dit om belangrijke kennis die voor vleesvarkenshouders van groot belang is. Met dank aan de betreffende veehouder en zijn dierenarts die volop hun medewerking verleenden bij het verzamelen van deze ervaringen en kennis.

Sinds de eerste besmetting (in november 2014) is op ruim dertig bedrijven de milde variant van PED aangetoond. Daarbij handelt het grotendeels om vleesvarkensbedrijven.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.