Doe mestonderzoek voor het weideseizoen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Doe mestonderzoek voor het weideseizoen

29-4-2015: 

Als de paarden in het voorjaar weer naar buiten gaan, en de wormeieren niet meer ‘kapot vriezen’ door de nachtvorst, is het weer tijd voor mestonderzoek op wormeieren van het strongylustype. Dit mestonderzoek vindt plaats in de vorm van ei-tellingen. Op basis van de uitslag kunt u bij de start van het weideseizoen beslissen of het nodig is om het paard of een groep paarden te ontwormen. Mestonderzoek is mogelijk op mest van individuele paarden of, met verlies van informatie, op gepoolde mest (mest van meer dieren gemengd). Op die manier kunt u dus de hoeveelheid wormlarven op het grasland, die uit de eieren is ontwikkeld, beheersen en monitoren. Zo voorkomt u dat paarden die hetzelfde weiland delen grote aantallen wormlarven opnemen. 

Paarden mogen best lage aantallen wormlarven van de kleine strongyliden opnemen, daar worden ze niet ziek van. Het is eigenlijk ook onmogelijk om weidende paarden vrij te houden van wormen, want de infectieuze stadia (de larven) liggen - zelfs na de winter nog - op het weiland te wachten om opgenomen te worden. Deze larven kunnen helaas, in tegenstelling tot eieren, de vrieskou wel overleven. Het is ook goed om te beseffen dat de weerstandsopbouw na besmettingen met kleine strongyliden maar zeer beperkt is. Kortom: ook volwassen paarden kunnen de ziekte cyathostominose (die ontstaat door het massaal vrijkomen van ingekapselde kleine strongylidenlarven in de darmwand) ontwikkelen, al blijven jaarlingen en twee- en driejarigen de groepen waar we het vaakst wintercyathostominose zien. Het voordeel van monitoring via mestonderzoek is dat u paarden gericht behandelt. Op deze manier wordt resistentieontwikkeling vertraagd en heeft u in totaal minder wormmiddelen nodig.

 

Eieren van het type strongylus komen met de mest naar buiten. In de mest ontwikkelen deze eieren zich naar het derde (infectieuze) stadium (L3). De larven bewegen zich uit de mest naar het grasland, zodat paarden de larven weer kunnen opnemen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.