BVD-vaccinatie in combinatie met BVD-programma's

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

BVD-vaccinatie in combinatie met BVD-programma's

7-4-2015: 

Sinds 1 maart 2015 is in Nederland een levende BVD-entstof op de markt. Overweegt u hiermee te gaan vaccineren en neemt u deel aan een BVD-programma, kijk dan samen met uw dierenarts goed naar de manier waarop u momenteel uw BVD-situatie bewaakt.

Het gebruik van levend vaccin is niet te combineren met het programma BVD Tankmelk Onverdacht. Combinatie met de andere BVD-programma’s is wel mogelijk, mits u goed op het moment van vaccineren let.

Een rund maakt na vaccinatie met levend vaccin antistoffen aan die niet te onderscheiden zijn van ‘echte’ BVD-antistoffen. Hebt u dus eenmaal gevaccineerd met levend vaccin, dan zal de tankmelktest vanaf dat moment BVD-antistoffen aantonen. Hierdoor is periodieke bewaking via het programma BVD Tankmelk Onverdacht niet meer mogelijk.

Voor de andere BVD-programma’s ligt dat anders. Bewaking op BVD-antistoffen via bloedonderzoek kan wel, mits u hiervoor dieren selecteert die nog niet gevaccineerd zijn. Dit geldt ook voor bewaking op BVD-virus: het advies is bloed- en tankmelkmonsters te nemen vóór vaccinatie. Bewaking op BVD-virus kan ook nog ná vaccinatie, mits er tussen het moment van vaccineren en het moment van monstername tenminste drie weken tijd zit. 

Onderzoek op BVD-virus via BVD Oorbiopten kan een goede manier van bewaking zijn als u de dieren al op jonge leeftijd wilt vaccineren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.