Hoge mineralengift kan ziekteproblemen veroorzaken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoge mineralengift kan ziekteproblemen veroorzaken

11-3-2015: 

Niet alleen te lage maar ook te hoge mineralengiften kunnen ziekteproblemen veroorzaken, zo bleek ook uit de onderstaande casus. Het is belangrijk het rantsoen door te rekenen om gericht mineralen aan te vullen indien nodig.

Weerstandsproblemen en melkproductiedaling

Een melkveebedrijf had al enkele jaren weerstandsproblemen (onverklaarbare koorts, productiedaling, oplopend medicijngebruik en verhoogde afvoer) en gedaalde melkproductie. Nadat infectieziekten waren uitgesloten, zijn van enkele koeien twee keer leverbiopten en bloedmonsters genomen en onderzocht. Er werden verhoogde gehaltes aan mineralen (met name koper) aangetoond in de lever. Via bloedonderzoek werd bloedarmoede en leverschade aangetoond.

Overmatige mineralenvoorziening

Toen bij analyse van het rantsoen bleek dat de mineralenvoorziening 2 tot 2,5 keer boven de CVB norm was, is aanvullend onderzoek door middel van leverbiopten en bloed gedaan. Bij twee koeien werden toxische koperwaardes aangetoond en uit bloedonderzoek kwamen verhoogde seleniumgehaltes.

Na normaliseren van de mineraalgift is het aantal zieke koeien afgenomen en de productie gestegen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.