Monitoringspilot Coccidiose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Monitoringspilot Coccidiose

24-3-2015: 

Coccidiose komt op vrijwel alle vleeskuikenbedrijven in meer of mindere mate voor. Uit een prevalentiestudie uit 2012 waarbij 98 koppels zijn onderzocht bleek dat Eimeria acervulina in 94 procent, E. maxima in 49 procent en E. tenella in 40 procent van de gemonitorde koppels voorkwam. De gevolgen voor het bedrijf zijn afhankelijk van de aanwezige soorten en de mate van infectie. Om hier een correct beeld van te krijgen kan sectie op dieren gedaan worden en de mate van infectie door middel van een letselscore worden geschat. Deze manier van werken is echter subjectief, de resultaten zijn sterk afhankelijk van de onderzochte dieren en ervaring van de beoordelaar. Tevens bestaat de kans dat een aantal coccidiosesoorten over het hoofd wordt gezien. Met behulp van de door de GD ontwikkelde coccidiose qPCR is het mogelijk om via mestmonsters een snelle en specifieke analyse uit te voeren voor coccidiose. Deze techniek toont objectief de betrokken coccidiosesoorten en aan de ernst van de infectie. De nieuwe analysemethode biedt bovendien de mogelijkheid om inzichtelijk te maken of de ingezette anticoccidiosemaatregelen via voer, management of hygiëne effectief zijn.

Om goed inzicht te krijgen in de effectiviteit van de anticoccidiosemaatregelen is het belangrijk om de uitgangssituatie in beeld te brengen. Tijdens de opvolgende ronden kunnen de anticoccidiosemaatregelen aangepast worden en worden de koppels gevolgd om te zien of verbetering optreedt. Om ervaring op te doen met het monitoringsprogramma en een goed beeld te krijgen van de effectiviteit van anticoccidiosemaatregelen is GD, samen met drie partners: Agrifirm, De Heus en De Hoop, een monitoringspilot gestart. In totaal zijn er dertig bedrijven gedurende zes ronden gemonitord. Hoewel de resultaten van het onderzoek nog verder uitgewerkt moeten worden lijken de resultaten veelbelovend. De deelnemers zijn in staat om aan de hand van de resultaten hun aanpak van coccidiose te evalueren en de coccidiosestatus op het bedrijf te verbeteren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.