Milde variant vogelgriep in Tzummarum

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Milde variant vogelgriep in Tzummarum

26-3-2015: 

In Tzummarum (Friesland) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 22.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft 1 stal met buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7-variant.

Omdat een laagpathogene (milde) H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf donderdag 26 maart 2015 vanaf 13.00 uur geldt er in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Tzummarum een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied ligt één andere pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Update 26/03 20.00 uur: Uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) blijkt dat het inderdaad om de laagpathogene variant gaat.

Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Economische Zaken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.