Uiergezondheid: gunstige ontwikkelingen zetten door

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uiergezondheid: gunstige ontwikkelingen zetten door

23-3-2015: 

Bij de analyse van uiergezondheidskengetallen van Nederland in het kader van de rundermonitoring wordt onder andere gekeken naar het tankmelkcelgetal en individuele celgetallen. De meeste kengetallen vertonen nog een licht dalende of stabiele trend, maar het percentage bedrijven met meer dan een kwart meerderekalfs-koeien met nieuwe uierinfecties in de opstartfase neemt toe.

In het derde kwartaal van 2014 lag het gemiddelde tankmelkcelgetal op 217 x103 cellen per ml.  Over de afgelopen vijf jaar laat het tankmelkcelgetal nog een gunstige, dalende trend zien. Bij het percentage hoog celgetal koeien en het percentage nieuwe hoog celgetal koeien zet de gunstige trend ook verder door. Het percentage hoog celgetal koeien op melkveebedrijven lag op 18,9 procent in het derde kwartaal 2014. Het  percentage nieuw hoog celgetal koeien bedroeg in het derde kwartaal 2014 9,4 procent. 

Het percentage bedrijven met meer dan een kwart meerderekalfskoeien met nieuwe uierinfecties na afkalven, laat echter een ongunstige trend zien (10,8 en 11,1 procent in respectievelijk het tweede en derde kwartaal van 2014; 8,8 en 9,5 procent in respectievelijk het tweede en derde kwartaal 2013). De kengetallen zijn gecorrigeerd voor bedrijfsgrootte, type melkmachine, regio etc. De stijging kan geassocieerd zijn met bijvoorbeeld het management van de droge koeien (beschikbare ruimte, hygiëne, voeding en rust) of het selectief droogzetbeleid.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.