Update PED (11 februari)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Update PED (11 februari)

11-2-2015: 

Het aantal varkensbedrijven waar tot op heden de mildere variant van PED is aangetroffen bedraagt twintig; dat is één meer ten opzichte van de update van vorige week. Bij deze twintig bedrijven gaat het om zowel vleesvarkens- als vermeerderingsbedrijven waarvan de meeste zijn gelegen boven de grote rivieren. In de afgelopen week zijn van diverse bedrijven die problemen ondervinden met diarree, wederom monsters ingestuurd. Vaak ook blijkt PED niet de oorzaak van de problemen te zijn.

Omdat PED een bedrijfsgebonden aandoening is, bestaat er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

Het blijft belangrijk om de verspreiding van PED tegen te gaan. Schenk daarom volop aandacht aan de hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. De verspreiding van het virus vindt plaats door besmette varkens en door (zeer kleine hoeveelheden) mest, bijvoorbeeld aan transportmiddelen. In samenspraak met de gehele sector is inmiddels een protocol opgesteld voor de primaire sector.

Omdat het virus ook via andere kanalen verspreid kan worden, zijn ook specifieke protocollen ontwikkeld voor erfbetreders en voerleveranciers. Ga naar de protocollen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.