Hoe voorkom ik listeriose?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe voorkom ik listeriose?

26-2-2015: 

De GD Veekijker kreeg in 2014 veel vaker dan voorgaande jaren vragen over mogelijke gevallen van listeriose (34 keer ten opzichte van 13 keer in 2013). Het toegenomen aantal vragen over zenuwverschijnselen bij rundvee, die met listeriose in verband werden gebracht, werd geweten aan de mindere kwaliteit en geringere hoeveelheid ruwvoer dat in het weer-technisch moeilijke jaar 2013, was gewonnen.

Belangrijke maatregelen om problemen met listeria te voorkomen zijn:

 • Zorgen voor zo min mogelijk grond (met de listeria bacterie) in het gewas door onder andere mollenbestrijding en knaagdierenbestrijding, niet te laag maaien en juiste afstelling van de schudder en opraapwagen.
 • Zorgen voor een goede conservering van de kuil:
  - Als de omstandigheden niet optimaal zijn (te nat, weinig suiker, te droog), dan conserveringsmiddelen toevoegen bij het inkuilen
  - Kuil zeer goed aanrijden
  - Kuil direct afsluiten en verzwaring erop
  - Zorgen dat bij uitkuilen geen grond in de kuil valt en dat er voldoende voersnelheid is.

Listeriose is een artikel 100 ziekte in het kader van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, en daarmee meldingsplichtig. Listeriose is een zoönose en ook bij de mens meldingsplichtig.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.