Gevolgen zachte winter bij schapen en geiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gevolgen zachte winter bij schapen en geiten

5-2-2015: 

De huidige open winter heeft nu al gevolgen: bij GD Veekijker zijn de eerste gevallen van een te laag calciumgehalte gemeld. De belangrijkste oorzaak daarvan is een tekort aan vitamine D. Dit ontstaat makkelijk bij open winters met veel gras en geen of te late bijvoeding. Een tekort kan zich uiten in stijve overhouders, melkziekte en melkkreupelheid. Tijdig een beetje hooi verstrekken doet wonderen in een jaar zonder winter.

 

Verschijnselen melkziekte

Als het calciumgehalte in het bloed te laag wordt kunnen ooien en geiten klinische verschijnselen vertonen. Ze zijn traag en blijven achter bij verplaatsing van het koppel. Ze vertonen een stijve en slingerende gang, ze zijn schrikachtig en vertonen spierrillingen. Ze nemen geen voer meer op en de voormagen vertonen een verminderde activiteit. In een later stadium liggen de dieren op de grond en maken soms, liggend op hun zij, fietsende bewegingen. Indien niet tijdig wordt ingegrepen, raken de dieren in coma en sterven.

Diagnose

De waarschijnlijkheidsdiagnose wordt gesteld op grond van de verschijnselen. Bepaling van het calciumgehalte in het bloed en een reactie op een ingestelde therapie kunnen de waarschijnlijkheidsdiagnose bevestigen.

Preventie

Niet alleen bij de preventie van melkziekte, maar ook van stijve overhouders en melkkreupelheid speelt een tekort aan vitamine D een belangrijke rol. De preventie bestaat uit het verstrekken van hooi en krachtvoer. Doen zich problemen voor dan is het van belang om zo snel mogelijk een behandeling in te stellen: hoe sneller dat gebeurt hoe beter de dieren herstellen. Wanneer de aandoening niet tijdig wordt vastgesteld en behandeld, kunnen verdikkingen aan beenderen optreden. Wanneer er ook verdikkingen in het bekken ontstaan kan dit voor problemen tijdens het aflammeren zorgen. Het is daarom belangrijk dat houders alert zijn op de verschijnselen van stijve overhouders en melkkreupelheid en bij een verdenking zo snel mogelijk een behandeling instellen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.