Behaal rendement tijdens lammertijd

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Behaal rendement tijdens lammertijd

5-2-2015: 

De lammertijd is begonnen. Werk aan de winkel dus, en als het goed gaat resulteert de moeite in rendement. Rendement is er als er sprake is van een vlotte partus, goed op gang komende melkproductie en sterke, gezonde lammeren. Alles is in meer of mindere mate afhankelijk van een voorspoedige transitie van (al dan niet) droogstaand en hoogdrachtig naar een optimale melkproductie. Voorbereiding, middels een geleidelijk aangepast rantsoen, is hierbij essentieel, al is dit bij schapen die buiten lopen minder vanzelfsprekend.

Transitierantsoen

De praktijk laat een relatief plotselinge overgang met opstallen en het voeren van hooi/kuil met brok zien. Meestal gaat het goed. Melkgeiten en -schapen krijgen steeds vaker een transitierantsoen. Helaas gaat het ook dan niet gegarandeerd zoals gewenst. Zo krijgen we soms meldingen van schapen die in mindere conditie onder de wol vandaan komen, van een niet vorderende partus met slechte ontsluiting en fris dode lammeren, of juist vlotgeboren lammeren, maar die slecht in de benen komen en niet willen opstarten.

Diagnostiek

Bij ’meer abortus dan normaal’ geldt een meldingsplicht. Het eerste geval wordt aangemerkt als pech, het tweede geval baart meer zorgen. Bij de kleine herkauwers is de effectiefste manier van diagnostiek het insturen van vrucht(en) met nageboortes. Binnen een enkele inzending kunnen meerdere doodgeboren lammeren met nageboortes onder één tarief ingezonden worden. Het meesturen van de nageboorte verhoogt de kans op een diagnose bij het schaap met 17 procent en bij de geit met 21 procent.

Zoönosen

Aangezien veel besmettelijke veroorzakers van abortus zoönosen zijn, is het belangrijk om goede hygiëne in acht te nemen. Dit begint met het advies bezoekers (waaronder kinderen, ouderen, zwangere en mensen met verminderde afweer) uit de stal te weren. Voor uitgebreid advies zie de flyer over abortus.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.