Drie melkveebedrijven onderscheiden met Uiergezondheid Award

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Drie melkveebedrijven onderscheiden met Uiergezondheid Award

16-1-2015: 

Wil Peek, Henry en Anja Steverink en Arjan en Nicole Olink hebben op donderdag 15 januari de Uiergezondheid Award in ontvangst genomen tijdens het symposium Gezonde Melkveehouderij. Zo'n 275 bezoekers kwamen naar het Ijsseldelta Stadion van PEC Zwolle voor workshops rondom jongvee-opfok, ruwvoerproductie, gezonde voeding en natuurlijk uiergezondheid.

Juryvoorzitter Christian Scherpenzeel reikte namens het UGA-team van de GD de Uiergezondheid Awards uit aan de drie ondernemers. Alle drie de winnaars hebben een nieuwe stal, twee van hen melken automatisch en twee hebben biobedding in de boxen liggen. Eigenlijk risicofactoren voor de uiergezondheid, maar deze veehouders weten sterk te scoren op tankcelgetal, percentage klinische mastitis én duurzaamheidskengetallen.


v.l.n.r.: Wil Peek, Arjan en Nicole Olink en Anja en Henry Steverink

Nieuwe stal en automatisch melken

Henry en Anja Steverink uit Silvolde noemden hun strijd voor een betere uiergezondheid 'een gevecht tegen de onzichtbare vijand'. Het percentage klinische mastitis wisten zij van 40% terug te dringen naar 10%. Met een nieuwe stal, melkrobots en een voerstrategie op conditie kregen ze grip op de uiergezondheid. 'Meer ventilatie in de stal en consequent werken', noemen ze als succesfactoren.

Ook Arjan en Nicole Olink uit Valthermond melken met een automatisch melksysteem en maakten in hun nieuwe stal speciale aanpassingen om de uiergezondheid goed te houden. Zo voeren ze de koeien die droog moeten worden gezet een apart rantsoen en hebben ze een put achter de robot gemaakt waardoor ze gemakkelijk koeien kunnen behandelen. Ondanks een groeiende veestapel - nog een risicofactor voor uiergezondheid- bleef de uiergezondheid sterk. 'Meer ruimte en meer weerstand voor de koeien en kritisch op jezelf blijven', zijn hun tips.

De koeien van Wil Peek uit IJsselstein kregen bijna een jaar geleden een nieuwe stal. Het percentage klinische mastitis daalde flink, terwijl het tankcelgetal keurig laag bleef. Op de melktechniek is de melkveehouder heel kritisch en dat geldt ook voor de biobedding die hij in de boxen strooit. 'Het moet echt mooi droog zijn.' Daarbij krijgt uiergezondheid bij de stierkeuze volop aandacht. 'Er is veel verschil tussen stieren.'

Workshops en lezingen

Naast de uitreiking van de Uiergezondheid Awards was er tijdens het symposium -dat onder leiding stond van hoogleraar en GD’er Theo Lam- volop aandacht voor Gezonde Melkveehouderij. Door middel van workshops en lezingen konden de bezoekers (nieuwe) kennis opdoen rondom uiergezondheid, jongvee-opfok, ruwvoerproductie en gezonde voeding.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.