Stand van zaken PED

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Stand van zaken PED

6-1-2015: 

In de afgelopen dagen is op een varkensbedrijf in Nederland voor de tweede keer een – zeer waarschijnlijk - milde variant van het PED-virus vastgesteld. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de situatie sterk op de situatie die eerder in Nederland (in november 2014) en in andere Europese landen als Duitsland is waargenomen. De veehouder, dierenarts en overige betrokkenen zijn geïnformeerd, zodat zij de maximale hygiëne-eisen in acht kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid. Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat.

Geef, om besmetting tegen te gaan, nog meer aandacht aan hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Als veehouder kunt u veel doen om besmetting te voorkomen. Bij verhoogde uitval met verdenking van dit virus, isoleer dan de verdachte dieren en gebruik aparte naalden en wegwerpspuiten om overdracht te minimaliseren. Attendeer uw erfbetreders ook op hygiënemaatregelen (betreden van de stal alleen in bedrijfskleding, achterlaten van de (wegwerp)bedrijfskleding bij vertrek en handen wassen).

Het virus kan ook door transport verspreid worden. Accepteer uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens op uw bedrijf en zorg dat de R&O-voorzieningen op uw varkensbedrijf up to date zijn. Zorg er samen met uw transporteur voor dat alle hygiënemaatregelen in acht worden genomen en de chauffeurs niet in de stallen komen. 

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw eigen dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.