Knaagdierbestrijding bij salmonellabesmetting

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Knaagdierbestrijding bij salmonellabesmetting

27-1-2015: 

Buitendienstmedewerkers van de GD ontvangen signalen over een toename van de overlast van knaagdieren op melkveebedrijven. Knaagdieren kunnen een rol spelen in de verspreiding van salmonella-infecties bij rundvee. Op besmette rundveebedrijven kan de infectie worden aangetoond in ratten. Toegang van knaagdieren tot de (kracht)voeropslag kan via verontreiniging van het voer leiden tot infectie van runderen.

De aanwezigheid van knaagdieren in de stallen of bij de voeropslag is daarom een risicofactor voor klinische salmonella-uitbraken. Op besmette bedrijven met veel knaagdieren duurt het langer voordat de salmonellabesmetting onder controle komt.

Wij adviseren daarom veehouders met een salmonellabesmetting bij het rundvee om knaagdieren tenminste één keer per maand intensief te bestrijden, ook in periodes dat weinig knaagdieren op het bedrijf worden gezien. Ook veehouders in de omgeving van een besmet bedrijf adviseren wij intensieve knaagdierbestrijding, om te voorkomen dat knaagdieren de infectie tussen de bedrijven verspreiden. Vanaf juli 2015 is een licentie nodig om rodenticiden te gebruiken op agrarische bedrijven. 
Lees meer over deze licentie op de website van LTO Noord

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.