Tankmelkonderzoek op schmallenberg mogelijk bij de GD

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tankmelkonderzoek op schmallenberg mogelijk bij de GD

2-12-2014: 

In zowel Duitsland als Nederland is recent het schmallenbergvirus aangetoond bij runderen. Dit wijst erop dat er opnieuw viruscirculatie heeft plaatsgevonden. In Nederland werd het virus eind 2012 voor het laatst gedetecteerd. Onderzoeken bij vaarzen laten een toename van dieren met antistoffen zien.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de volwassen koeien in Nederland antistoffen heeft tegen het schmallenbergvirus. Dieren met antistoffen zullen bij een nieuwe circulatie van het virus geen afwijkende kalveren krijgen. Bij vaarzen kan dit wel gebeuren; zij hebben mogelijk nog geen infectie doorgemaakt waardoor ze geen antistoffen hebben. Ook volwassen koeien zónder antistoffen kunnen, wanneer zij tijdens de dracht worden besmet met schmallenbergvirus, misvormde kalveren voortbrengen of de vrucht verwerpen.

Koeien kunnen bij een infectie met schmallenbergvirus ook last krijgen van koorts, diarree en melkproductiedaling. Bij jongvee kan de infectie met én zonder koorts/diarree verlopen. Wanneer er op uw bedrijf sprake is van dergelijke verschijnselen kan het zinvol zijn bloedonderzoek (individuele runderen) of tankmelkonderzoek (koppel) op antistoffen tegen schmallenbergvirus te laten uitvoeren. Ook als u wilt weten in hoeverre uw veestapel is beschermd tegen het schmallenbergvirus kan tankmelkonderzoek nuttig zijn; op de uitslag kunt u zien of er veel antistoffen, weinig antistoffen of geen antistoffen zijn aangetoond.

Meer over schmallenberg

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.