"Salmonella stond niet op zichzelf"

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

"Salmonella stond niet op zichzelf"

4-12-2014: 

Eric en Eefje Meihuizen-Kuyt volgden hun grote droom: de monumentale boerderij in de bosrijke omgeving van de Veluwe overnemen van Eefjes ouders. Maar vlak voor de overname bleek er salmonella te spelen op het bedrijf. En tot hun grote schrik ook BVD en leverbot. Deze drie problemen waren alleen op te lossen door ze één voor één aan te pakken.

Lees het hele artikel dat verschenen is in de GD Herkauwer (PDF)

Met 32 losse percelen is het stel veel aan de wandel met hun 60 melkkoeien. “Ik voel me soms wel een schaapherder”, lacht Eric. Om elk perceel ligt een randje bos, langs sommige loopt een beekje, en voor één perceel moeten de koeien zelfs 400 meter over de openbare weg lopen. Het land dat het verst weg ligt is zonder koeien al zo’n kwartier lopen, dus het is soms een hele klus om ze te verplaatsen. “Het scheelt wel dat onze koeien vrij mak zijn. We zitten hier op een toeristische hotspot, dus we moeten er ook voor zorgen dat het vee er goed bij loopt. Eigenlijk is dat wandelen heel goede reclame voor onze koeien.”

Salmonelladragers opsporen

Toen de twee in 2010 al bezig waren met de bedrijfsovername, besloten ze tankmelkonderzoek te laten doen op salmonella, ook al was dat destijds nog niet verplicht. “De fabriek stimuleerde toen al om Salmonella Tankmelk Onverdacht te worden”, zegt Eefje. “De uitslag bleek ongunstig te zijn. Dus we zijn met onze dierenarts Marjan Nijhof aan de slag gegaan om de dragers op te sporen. We lieten daarvoor van alle dieren bloed tappen. Na driekwart jaar mest-, bloed- en tankmelkonderzoek vonden we zes dragers, die hebben we allemaal geruimd. Dat was echt niet leuk.” Maar de maatschap was vervolgens wel Salmonella Tankmelk Onverdacht.

Toch weer ongunstig

Via tankmelkonderzoek bleven ze daarna hun status in de gaten houden. Het duurde niet lang voordat een koe en twee kalfjes stierven en er kalfjes met diarree waren. En wat bleek: er kwam weer een ongunstige tankuitslag. “Dat was erg frustrerend”, zegt Eefje. “Je hebt alle stappen doorlopen en dan is het nog niet opgelost.”

Hun dierenarts bracht ze in contact met GD-buitendienstmedewerker Chris Raatgever. “Hij adviseerde ons om ook eens te onderzoeken op BVD en leverbot, omdat deze infectieziekten de kans op salmonella vergroten”, zegt Eefje. Het stel ging er meteen mee aan de gang. Ze lieten de QuickScan BVD doen en mestonderzoek moest uitwijzen of leverbot ook speelde. Voor beide infecties kregen ze ongunstige uitslagen. Er was jongvee met BVD-antistoffen en er was sprake van leverbot. Dat laatste was een verrassende uitslag: op de zandgronden van de Veluwe verwacht je leverbot niet zo snel. “Dat verklaarde ook waarom de salmonella weer terugkwam. Het stond dus niet op zichzelf.”

Lees hier hoe ze het probleem hebben opgelost (PDF)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.