Neurologische vorm van rhinopneumonie in regio de Veluwe

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Neurologische vorm van rhinopneumonie in regio de Veluwe

22-12-2014: 

Op een locatie in regio de Veluwe (omgeving Zwolle) is Rhinopneumonie vastgesteld. De locatie is op slot gegaan.

Het gaat hier om EHV1, een variant van rhinopneumonie die tot verkoudheidsverschijnselen, abortus en neurologische verschijnselen kan leiden. Tot nu toe is bij èèn paard op dit adres als eerste symptoom koorts opgetreden en zijn vervolgens neurologische verschijnselen (problemen met lopen en evenwicht) zichtbaar geworden. Wij hebben na laboratoriumonderzoek de verdenking op EHV1 bevestigd. Dit onderzoek heeft direct plaatsgevonden nadat de eerste ziekte verschijnselen zichtbaar waren.

Op deze locatie staan een beperkt aantal paarden, zij verlaten de stal de komende vier weken niet en worden door eigenaar en behandelend dierenarts nauwlettend in de gaten gehouden. De paarden van deze stal zijn de laatste weken zeer beperkt met andere paarden in contact geweest. Hierdoor is er een verminderd en controleerbaar verspreidingsrisico.

U kunt uw paarden zelf controleren door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij verdenking van Rhinopneumonie is het verstandig om direct de dierenarts te raadplegen.

Er worden jaarlijks wel een aantal gevallen van Rhinopneumonie gemeld. Rhinopneumonie is niet op mensen overdraagbaar.

Update 15-01-2015: Op dit moment zijn er geen nieuwe besmettingen vastgesteld. Hiermee vindt de Sectorraad Paarden het verantwoord om het eerdere advies over te nemen extra maatregelen voor bescherming tegen het virus in te trekken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.