Vogelgriep bij pluimveebedrijven in Kamperveen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep bij pluimveebedrijven in Kamperveen

21-11-2014: 

In Kamperveen (Overijssel) is bij een pluimveebedrijf met in totaal rond 10.000 dieren vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse vandaag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Bron: EZ

Gezondheidsrisico’s voor pluimvee ernstig, voor mensen beperkt
De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Indien mensen toch besmet raken, ervaren zij over het algemeen lichte griepverschijnselen.

Een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland is 20 november al afgekondigd na de vaststelling van vogelgriep in Ter Aar.

Update 21-11-2014: Vogelgriep op nog 2 bedrijven in Kamperveen

In het gebied met een straal van 1 km rond het besmette bedrijf in Kamperveen heeft de NVWA bij nog een pluimveebedrijf klinische verschijnselen aangetroffen die passen bij vogelgriep. Het type vogelgriep is nog niet bekend.

Om die reden is besloten de bedrijven in de 1 km zone uit voorzorg te ruimen. Het betreft hier 2 pluimveebedrijven. Bron EZ

Update 24-11-2014: Geen vogelgriepvirus aangetroffen in 10 kilometer zone Kamperveen

Op de 32 bedrijven in de 10 km zone in Kamperveen is geen vogelgriepvirus aangetroffen. Dat blijkt uit de resultaten van de onderzoeken (PCR) die op deze bedrijven zijn gedaan door de NVWA.

Vorige week vrijdag werd vogelgriep vastgesteld op een bedrijf in Kamperveen. Dit bedrijf is daarom geruimd. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen in totaal 34 bedrijven, waarvan 2 bedrijven binnen 1 kilometer. Op een van deze bedrijven werden bij eenden klinische verschijnselen van vogelgriep geconstateerd, waarop is besloten de 2 bedrijven in de directe omgeving te ruimen. Bron: EZ

Update 26-11-2014: Variant vogelgriep eendenbedrijf Kamperveen vastgesteld

 Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het vogelgriepvirus op het besmette eendenbedrijf in Kamperveen het H5N8-type betrof. Dit bedrijf is vorige week vrijdag geruimd. Hiermee is in totaal op 4 bedrijven in Nederland de variant H5N8 vastgesteld (Hekendorp, Ter Aar en twee bedrijven in Kamperveen). Bron: EZ

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.