Vogelgriep in Zoeterwoude

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep in Zoeterwoude

30-11-2014: 

Op een legpluimveebedrijf in Zoeterwoude met in totaal rond 28.000 dieren is vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) zondagmorgen gemeld. Het besmette bedrijf wordt vandaag geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep.

Rond het bedrijf in Zoeterwoude wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Het is het vijfde pluimveebedrijf waar vogelgriep is vastgesteld. Eerder werd het virus aangetoond op bedrijven in HekendorpTer Aar en Kamperveen.

Lees meer op de website van EZ

Update 01-12-2014: Vogelgriep in Zoeterwoude is type H5N8

Onderzoek heeft uitgewezen dat het bij de besmetting van het pluimveebedrijf in Zoeterwoude om de hoogpathogene H5N8 variant gaat. Het bedrijf is 30 november 2014 geruimd.

Binnen de 1 kilometerzone rond het getroffen bedrijf ligt nog een pluimveebedrijf. Nu vastgesteld is dat het om H5N8 gaat, wordt dit bedrijf vandaag preventief geruimd. Het gaat hierbij om een bedrijf met ongeveer 50.000 dieren.

Van de andere drie bedrijven in de 10 kilometerzone is op twee bedrijven geen pluimvee aanwezig. Het laatste bedrijf wordt op dit moment onderzocht.

Doe alles om insleep vogelgriep te voorkomen

In verband met de uitbraken van vogelgriep is het belangrijk om zo veel mogelijk maatregelen te nemen om de insleep van vogelgriep op uw bedrijf te voorkomen. Lees hier welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.