Voer uit natuurgebieden soms te schraal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voer uit natuurgebieden soms te schraal

27-11-2014: 

In natuurgebieden waar bemesten verboden is en niet mag worden bijgevoerd, kan het ruwvoer te weinig voederwaarde en mineralen bevatten. Hierdoor kunnen bij de dieren gezondheidsproblemen ontstaan.

Ter illustratie: de GD Veekijker werd benaderd over kalveren van drie tot vier  maanden oud die stijf liepen. Ze hadden verdikkingen rond de kogelgewrichten die hard waren en niet warm aanvoelden. Op basis van het rantsoen, dat bestond uit alleen natuurgras en -hooi en geen bijvoer, werd de mineralenstatus van de kalveren gecontroleerd. Hierbij werden extreem lage koperwaarden vastgesteld: 1,3 tot 2,7 µg/L, terwijl de norm 7,5 tot 18 µg/L is.

Kopertekort kan bij groeiende dieren skeletafwijkingen (verdikte groeischijven) veroorzaken. Het is bij herkauwers te herkennen aan diarree, verminderde groei en veranderingen in vacht en haarkleur.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.