Even voorstellen: de vijf genomineerden voor de Uiergezondheid Awards 2014

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Even voorstellen: de vijf genomineerden voor de Uiergezondheid Awards 2014

3-11-2014: 

Uit alle inzendingen voor de UiergezondheidAwards 2014 heeft een onafhankelijke jury vijf melkveebedrijven genomineerd. Op donderdag 15 januari, tijdens de themadag 'Gezonde Melkveehouderij' wordt bekend welke drie bedrijven de prijs in ontvangst mogen nemen.

De vijf bedrijven zijn geselecteerd uit een groot aantal inzendingen die bij de UGA zijn binnengekomen. De veehouders zijn voorgedragen door hun dierenarts, veevoerleverancier of  andere professionals die op het boerenerf komen. Hieronder een korte beschrijving (in alfabetische volgorde) van alle vijf genomineerden. Klik op de naam om direct naar de korte beschrijving te gaan.

Zelf bij de uitreiking zijn? Meld u dan aan voor het congres Gezonde Melkveehouderij.

Meld u nu aan!

Maatschap Chris Bongers en neven Chris en Willem Dullemond, Laag Soeren

"Een goede uiergezondheid begint bij een goede hygiëne", zou Chris Dullemond antwoorden op de vraag hoe hun 105 melkkoeien aan een tankcelgetal van slechts 68.000 cellen per milliliter komen. Samen met zijn broer Willem en zijn oom Chris zijn ze 'gebrand' op keurig werken: een schone melkstal, vanzelfsprekend melken met handschoenen, spoelen met heet water na het melken van een celgetal- of mastitiskoe en zorgen voor een hele goede boxhygiëne. “Ook bij de droge koeien”, voegen ze toe. Wanneer ze vrijdags de koeien droogzetten komen ze eerst even in een aparte 'derde droogstandgroep' voor een aangepast (uieropdrogend) rantsoen en meer hygiëne en controle. Geen wonder ook dat het selectief droogzetten succesvol verloopt. Dat ziet ook hun dierenarts van DGC 't Wijdseland die de veehouders -ter inspiratie voor anderen- heeft voorgedragen voor de Uiergezondheid Awards 2014. Maar het gaat niet vanzelf. Naast het goede teamwork bij het hygiënisch werken, heeft ook het bestrijden van BVD door twee keer per jaar te enten een positief effect gehad op de uiergezondheid.

Marno en Rian Bouwmeester, Oudenbosch

Marno Bouwmeester noemt het een 'sport' om de uiergezondheid en de leefomgeving van zijn 90 koeien te verbeteren. Toen hij samen zijn vrouw Rian het bedrijf in 2010 overnam van zijn vader was het tankmelkcelgetal 250.000 cellen per milliliter. Inmiddels ligt dat op 107.000 cellen per milliliter. “Dit geeft ons elke dag werkplezier”, zegt Marno. Hij nam een aantal maatregelen waardoor de uiergezondheid is verbeterd. Zo is de stal uitgebreid naar 125 ligplaatsen waardoor de koeien meer ruimte hebben gekregen. Ook is de veehouder gaan kruisen met Fleckvieh, besteedt hij veel aandacht aan een goede boxhygiëne en is hij scherp op het voeren van een goed rantsoen voor het verhogen van de weerstand van de koeien. Daarbij krijgt hij advies van veevoeradviseur De Heus, die de familie Bouwmeester ook heeft aangemeld voor de Uiergezondheid Awards 2014. Wat Marno betreft kan de uiergezondheid nog steeds beter. Het selectief droogzetten -wat inmiddels succesvol wordt toegepast- en het terugdringen van het antibioticumgebruik stimuleren hem verder te blijven zoeken naar manieren om de (uier)gezondheid verder te verbeteren.

Arjan en Nicole Olink uit Valthermondfoto volgt

Verhuizen naar een nieuw bedrijf, automatisch melken, groeien in aantal koeien én de uiergezondheid verbeteren. Met een geometrisch tankcelgetal van 73.000 cellen per milliliter en 7,9 procent klinische mastitis heeft de familie Olink uit Valthermond met hun 140 zeer productieve melkkoeien -met weidegang in de zomer- een prachtige prestatie neergezet die voor de DAP Arts & Dier uit Klijndijk aanleiding was om het melkveebedrijf voor te dragen voor de Uiergezondheid Awards. Bij de bouw van de nieuwe stal hebben de melkveehouders speciaal aandacht besteed aan de uiergezondheid. Zo is er een aparte ruimte voor koeien die kort voor het droogzetten een speciaal rantsoen krijgen. Ook is er een behandelbox met een verdiepte put om behandelingen bij de koeien goed te kunnen uitvoeren. Met een verlaging van het celgetal van de oude naar de nieuwe locatie zijn de Olinks ook weer enthousiast begonnen met het selectief droogzetten. Daarmee is niet alleen het antibioticumverbruik sterk verminderd, ook het percentage koeien met een verhoogd celgetal is gedaald naar onder de 5 procent.

Wil Peek, IJsselstein

Melkveehouder Wil Peek heeft een duidelijke doelstelling voor de uiergezondheid van zijn 85 melkkoeien: het tankmelkcelgetal moet onder de 100.000 cellen per milliliter liggen en het percentage klinische mastitis lager dan 10 procent. Sinds hij in april 2013 een nieuwe stal –een 2 x 12 zij-aan-zij melkstal- in gebruik heeft genomen wordt het nog veel gemakkelijker dit doel te halen. Werken volgens het boekje is Peek namelijk op het lijf geschreven, signaleert ook hun dierenarts van ULP Harmelen die het melkveebedrijf heeft voorgedragen voor de Uiergezondheid Awards. Tepelvoeringen verwisselt hij op tijd, dippen doet hij heel secuur, stress bij de koeien probeert hij zoveel mogelijk te vermijden, bij het droogzetten heeft hygiëne de hoogste prioriteit, is voeding rondom het kalven gericht op zoveel mogelijk weerstand en is het koecomfort in de nieuwe stal sterk verbeterd. In de diepstrooiselboxen ligt gescheiden mest, op de vloer ligt rubber (ook in de melkstal), het dak is geïsoleerd en er is veel licht, lucht en ruimte. Desalniettemin gaan de koeien 's zomers overdag naar buiten. Voor de kalvende koeien is er -vanzelfsprekend- een apart strohok. Het koegerichte management betekent dat inmiddels 60 procent van de koeien drooggezet wordt zonder antibiotica en ja, ook dat gaat helemaal goed.

Henry en Anja Steverink, Silvolde

Zo'n acht jaar geleden hadden Henry en Anja Steverink met wel 40 procent mastitisgevallen nog veel zorgen rondom de uiergezondheid. BO's leverden geen specifieke aanknopingspunten op en ook zaagselmonsters gaven geen duidelijke oorzaak aan. “Als je de vijand niet kent moet je op alle fronten de verdediging verbeteren”, redeneerden ze. In de fokkerij krijgen alleen stieren met een positieve fokwaarde voor uiergezondheid kansen en het doel bij het voeren is verschoven naar een betere conditie en weerstand en minder op productie. De echte omslag kwam 2,5 jaar geleden toen de 90 koeien in een nieuwe serrestal kwamen te lopen, en dat betekende ook een nieuwe uitvoering van de robot, waar de melkveehouders al veertien jaar mee werken. Niet alleen het celgetal daalde naar 60.000 cellen per milliliter, ook klauw- en stofwisselingsziekten zijn tot een minimum teruggebracht. En het percentage klinische mastitis? Dat ligt nu rond de 10 procent. Hun voerleverancier Gelre IJsselstreek werd verrast door een uitslag van de MPR waarbij de BSK hoger was dan het celgetal: reden genoeg om de maatschap Steverink voor te dragen voor de Uiergezondheid Awards 2014.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.