Transport naar het slachthuis en de huidige vogelgriepmaatregelen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Transport naar het slachthuis en de huidige vogelgriepmaatregelen

26-11-2014: 

Op dit moment gelden er aanvullende maatregelen omtrent transport van pluimvee naar het slachthuis. De GD heeft hier de afgelopen dagen veel vragen over gekregen. We hebben de belangrijkste vragen voor u op een rij gezet.

Welke monsters moeten er genomen worden voordat een pluimveekoppel op transport naar het slachthuis mag?

Binnen 10 kilometer van een besmet bedrijf: swabs (geldt voor alle typen pluimvee).
Voor het aantonen van een AI negatieve status bij transport van dieren naar het slachthuis zijn 20 swabs voldoende. De regeling specificeert de herkomst van de swabs niet, maar GD adviseert: 10 cloacaswabs en 10 tracheaswabs van 20 verschillende dieren.

Buiten het 10 kilometer gebied: gezondheidsverklaring (max. 24 uur oud) (geldt voor alle typen pluimvee, behalve eenden). Voor eenden geldt de regeling van binnen het 10 kilometergebied (10 cloacaswabs en 10 tracheaswabs).

Neemt de GD de betreffende swabs of de practicus?

De practicus dient de swabs te nemen.

De gezondheidsverklaring is 24 uur geldig. Geldt dit ook voor de uitslag van de swabs?

Swabs dienen direct na monstername naar GD te worden verstuurd. Transport van de dieren moet starten binnen 24 uur na bekend worden van de uitslag. Transport van dieren is toegestaan als er een verklaring (max. 24 uur oud) aanwezig is waarin staat dat bij onderzoek van de swabs met een PCR test geen AI virus is aangetoond.

Advies van GD: inzending aanmelden bij de centrale dierenarts (0570-660495). Van de monsters die voor 07.00 uur bij GD worden aangeleverd (met TNT innight), wordt getracht deze voor 12.00 uur te verwerken. Van de monsters die tussen 07.00 en 12.00 worden aangeleverd, wordt getracht deze voor 17.00 uur te verwerken. Monsters dienen aangeleverd te worden in een safety-bag.

Moet de practicus in quarantaine na het nemen van swabs op een bedrijf buiten het 10 kilometergebied?

Nee

Moet de practicus in quarantaine na het nemen van swabs op een bedrijf binnen het 10 kilometergebied?

De regeling geeft geen beperking voor een dierenarts na een bezoek binnen het 10 kilometergebied. GD houdt aan dat een bezoek aan een ander pluimveebedrijf binnen 72 uur niet is toegestaan, tenzij binnen deze periode de PCR uitslag negatief is.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.