Veekompas workshops: praktisch en interactief

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veekompas workshops: praktisch en interactief

19-11-2014: 

De serie Veekompas workshops ‘Melkwinning in relatie tot uiergezondheid’, een praktische vertaling van melktechniek naar mastitismanagement, ging vorige week succesvol van start. Tijdens de bijeenkomst op melkveebedrijf Van den Pol in Ruinerwold, vertelt dierenarts uiergezondheid Christian Scherpenzeel over het nut van ‘meekijken in de melkstal’. Christian, dierenarts binnen het UGA-team, vertelt daarnaast over de anatomie en fysiologie van de uier, en de wetenschap achter het ‘laten schieten van melk’. Tijdens het tweede deel vertelt Sabine Tijs, zoötechnisch specialist uiergezondheid bij het UGA-team, over de aandachtspunten voor uiergezondheid tijdens het melken. Hierbij kwamen zaken aan de orde als ringvorming aan de speenbasis, speenconditie, speenpuntvereelting, het meet- en adviesrapport, maatregelen tegen infectieoverdracht, intensieve voorbehandeling en luchtzuigen.

Praktijk: het melkproces

De workshop is niet voor niets op een melkveebedrijf: na de lunch is het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Veehouder Peter en zoon Nick halen de koeien op, zodat de groep het melkproces meteen van dichtbij kan bekijken, van voorbehandelen tot speendesinfectie na het melken. En in een 24-stands draaimelkstal is dat proces goed te beoordelen. Met behulp van een checklist en scorekaarten zijn verschillende aandachtspunten op het gebied van de melkinstallatie, de melker en de koe door de groep van tien dierenartsen in beeld gebracht.

De deelnemers geven aan een praktische vertaling te hebben gehad van melktechniek naar mastitismanagement. Ze vertellen dat ze met meer zekerheid de melkput instappen, veel nieuwe informatie en praktische tips te hebben gehad en waardeerden het interactieve karakter van de workshop.

Aanmelden

Wilt u als rundveedierenarts zelf ook de workshop 'Melken en melktechniek meemaken'?

Op donderdag 20 november volgt nog een workshop 'Melkwinning in relatie tot uiergezondheid  Deze zal plaatsvinden bij Pels Melkveebedrijf in Den Bosch en wordt verzorgd door Christian Scherpenzeel en Hans Miltenburg. Meld u digitaal aan of stuur een e-mail naar Ineke Horsman, i.horsman@gddiergezondheid.nl

Voor een goede workshop beperken wij de groepen tot vijftien tot twintig personen (minimaal tien). Meld u dus vandaag nog aan, want vol is vol!  Let op: u hoeft geen deelnemer te zijn aan Veekompas, de workshop is open voor elke rundveedierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.