Schmallenbergvirus-infecties waargenomen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schmallenbergvirus-infecties waargenomen

17-11-2014: 

In Duitsland is recent in een aantal kalveren en lammeren het schmallenbergvirus aangetoond. In Nederland heeft het CVI (Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR) het virus in de afgelopen maanden aangetoond bij enkele runderen. Dit wijst erop dat er opnieuw viruscirculatie heeft plaatsgevonden. In Nederland werd het virus eind 2012 voor het laatst gedetecteerd. Onderzoeken bij vaarzen laten een toename van dieren met afweerstoffen zien. Schmallenbergvirus-infecties tijdens de dracht kunnen leiden tot de geboorte van kalveren of lammeren met afwijkingen of tot het verwerpen van de vrucht.

Uit de resultaten van onderzoeken door de GD en CVI blijkt dat het grootste deel van de volwassen dieren antistoffen tegen het schmallenbergvirus heeft. Uit case-control onderzoek, uitgevoerd door de GD, bleek dat in 2012 rond 80 procent van de volwassen koeien afweerstoffen hebben. Uit het steekproefonderzoek, dat is uitgevoerd in de winter van 2013-2014, bleek dat 98 procent van de melkveebedrijven afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus in de tankmelk had. Runderen met afweerstoffen zullen bij nieuwe viruscirculatie geen afwijkende kalveren krijgen. Dat kan eventueel wel gebeuren bij vaarzen, omdat zij mogelijk nog geen infectie hadden doorgemaakt en daardoor geen afweerstoffen hebben. Ook uit jonge schapen kunnen mogelijk afwijkende lammeren worden geboren. In situaties als deze kunnen veehouders het beste contact opnemen met de dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.