PED blijkt inderdaad milde variant

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PED blijkt inderdaad milde variant

21-11-2014: 

Uit de nadere typering van het PED-virus, zoals dat een week geleden is aangetroffen in dieren op een vleesvarkensbedrijf, blijkt dat het inderdaad om de milde variant gaat. Deze uitslag werd verwacht op basis van de klinische symptomen die wezen op een milde variant en niet op het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de Verenigde Staten.

Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

Het blijft belangrijk om de verspreiding van de milde variant tegen te gaan. Schenk daarom volop aandacht aan de hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Als veehouder kunt u veel doen om besmetting te voorkomen. Bij verhoogde uitval met verdenking van dit virus, isoleer dan de verdachte afdeling(en) en gebruik aparte laarzen, overals en gereedschappen om overdracht te voorkomen. Gebruik een hand desinfectiemiddel om overdracht via uw handen te voorkomen. Attendeer uw erfbetreders ook op hygiënemaatregelen (betreden van de stal alleen in bedrijfskleding, achterlaten van de (wegwerp)bedrijfskleding bij vertrek en handen wassen).

Het virus kan ook door transport verspreid worden. Accepteer uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens op uw bedrijf en zorg dat de R&O-voorzieningen op uw varkensbedrijf up to date zijn. Zorg er samen met uw transporteur voor dat alle hygiënemaatregelen in acht worden genomen en de chauffeurs niet in de stallen komen.

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw eigen dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.