Milde variant PED ook in Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Milde variant PED ook in Nederland

18-11-2014: 

In de afgelopen dagen is op een vleesvarkensbedrijf in Nederland een – zeer waarschijnlijk - milde variant van het PED-virus vastgesteld. Op het bedrijf waren wel problemen met diarree maar de varkens herstelden spontaan.

Zoals het er nu naar uit ziet, lijkt de situatie sterk op de situatie die enkele maanden geleden in Duitsland is waargenomen: enkele vleesvarkensbedrijven zonder verhoogde uitval, maar met typische diarreeverschijnselen.

Op deze Duitse bedrijven bleek het te gaan om een milde variant van PED en niet het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de VS. Het opduiken van milde varianten van PED is niet ongewoon. Ook elders in Europa zijn enkele gevallen van milde types PED beschreven.

De veehouder, dierenarts en overige betrokkenen zijn geïnformeerd, zodat zij de maximale hygiëne-eisen in acht kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat. Deze specifieke typering neemt naar verwachting anderhalve week in beslag.

De exacte oorsprong van het virus en de plaats van herkomst is niet bekend. Vooralsnog is bekend dat de dieren op het zeugenbedrijf dat de biggen aan het betreffende vleesvarkensbedrijf levert, geen verschijnselen vertonen die op de aanwezigheid van het virus duiden.

Neem de hygiënemaatregelen goed in acht

Een besmetting ligt op de loer, schenk daarom nog meer aandacht aan hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Als veehouder kunt u veel doen om besmetting te voorkomen. Bij verhoogde uitval met verdenking van dit virus, isoleer dan de verdachte dieren en gebruik aparte naalden en wegwerpspuiten om overdracht te minimaliseren.

Attendeer uw erfbetreders ook op hygiënemaatregelen (betreden van de stal alleen in bedrijfskleding, achterlaten van de (wegwerp)bedrijfskleding bij vertrek en handen wassen). Wij adviseren u om erfbetreders zo minimaal mogelijk in de stal toe te laten.

Transport

Het virus kan ook door transport verspreid worden. Accepteer uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens op uw bedrijf en zorg dat de R&O-voorzieningen op uw varkensbedrijf up to date zijn. Zorg er samen met uw transporteur voor dat alle hygiënemaatregelen in acht worden genomen en de chauffeurs niet in de stallen komen.

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw eigen dierenarts.

Update 21-11-2014: Uit de nadere typering van het PED-virus, zoals dat een week geleden is aangetroffen in dieren op een vleesvarkensbedrijf, blijkt dat het inderdaad om de milde variant gaat. Deze uitslag werd verwacht op basis van de klinische symptomen die wezen op een milde variant en niet op het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de Verenigde Staten. Lees meer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.