Kans op schmallenberglammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kans op schmallenberglammeren

27-11-2014: 

Omdat het schmallenbergvirus in de afgelopen maanden is aangetoond in Nederland en Duitsland, is er een kans op schmallenberglammeren komend voorjaar. Het virus kan schadelijk zijn bij ooien die dertig tot zestig dagen drachtig zijn en niet eerder met het virus in aanraking zijn geweest. 

Vooral jonge ooien die voor half maart 2015 aflammeren kunnen door besmetting met dit virus afwijkende lammeren ter wereld brengen. De besmetting wordt overgebracht door knutten. Deze knutten zijn tot medio november nog erg actief geweest in ons land. Ooien die op dat moment nog geen dertig dagen drachtig waren lopen daarom zo goed als geen risico meer.

Bescherming

Vooral in 2011 heeft op grote schaal viruscirculatie plaatsgevonden, en in mindere mate in 2012. Meer dan 80 procent van de ooien die voor 2013 zijn geboren heeft een infectie doorgemaakt en is beschermd. De andere 20 procent  en jonge ooien die daarna zijn geboren en die voor half maart aflammeren kunnen wel afwijkende lammeren brengen: hoe vroeger ze aflammeren, hoe groter de kans. Ooien die voor de dekdatum of in de eerste maand van de dracht een besmetting opliepen, bouwen tijdig weerstand op. 

Meer over schmallenberg

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.