Uitbraken van Gumboro en ILT

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitbraken van Gumboro en ILT

17-10-2014: 

De afgelopen maanden werden geregeld uitbraken van Gumboro en ILT gemeld, bij met name vleeskuikens. De Gumborouitbraken vonden vooral plaats in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg, en de ILT-uitbraken in de regio Zuidoost-Brabant en Oost-Drenthe (gebied rondom Meppen (Duitsland)). In het gebied rondom Meppen zijn de laatste weken diverse uitbraken geweest.

Aantal bij de GD gemelde bedrijven met klachten als gevolg van ILT en Gumboro

(periode 3e kw. 2011 t/m 2e kw. 2014) (Bron: GD)

Voor beide ziekten zijn vaccins beschikbaar. Deze vaccins zijn in staat opfokdieren (ILT), en vleeskuikens en opfokdieren (Gumboro) te beschermen tegen de gevolgen van ziekteverwekkende veldstammen. Zeer belangrijk daarbij is dat de vaccins op de juiste wijze en op het juiste tijdstip worden toegediend, volgens de bijsluiter van de vaccinfabrikanten.

Bloedonderzoek is bij Gumborovaccinatie een belangrijk hulpmiddel om de optimale leeftijd van vaccineren te bepalen. Bij ILT-vaccinatie adviseert de GD de dieren met oogdruppel te vaccineren, omdat dit ten opzichte van drinkwatervaccinatie beter werkzaam is en omdat na oogdruppelvaccinatie minder kans op spreiding van vaccinvirus ontstaat. Wereldwijd is geaccepteerd dat ILT-vaccinvirus de bron is van ILTuitbraken bij vleeskuikens; vleeskuikens worden niet gevaccineerd tegen ILT.

Voor ILT en Gumboro geldt dat de infectiedruk in een getroffen regio verlaagd moet worden. Hiervoor zijn, met name bij ILT, rigoureuze maatregelen nodig, zoals het leegdraaien van het gebied, verlengde leegstand en gesynchroniseerd opstarten. Bij verhoogde infectiedruk met Gumborovirus, adviseert de GD om hete vaccins te gebruiken. Te allen tijde moet insleep van ILT- en Gumborovirus, net als andere ziekteverwekkers, op bedrijven worden voorkomen door passende hygiënemaatregelen. Raadpleeg uw dierenarts voor bedrijfsgerichte adviezen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.