Succesvolle bijeenkomsten voeradviseurs 'Diarree, voeding of infectie?'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Succesvolle bijeenkomsten voeradviseurs 'Diarree, voeding of infectie?'

14-10-2014: 

De drie middagen die de GD heeft georganiseerd voor veevoeradviseurs waren een succes. Zo’n honderd adviseurs hebben een bezoek gebracht aan een van de drie bijeenkomsten op 30 september, en 1 en 2 oktober. Het centrale thema was: ‘Diarree: voeding of infectie?’

“Ik heb diarree bij mijn koeien, klopt het rantsoen wel?”, is een vraag die geregeld aan veevoeradviseurs wordt gesteld. Een lastige kwestie soms, want ligt het aan het rantsoen, of is er sprake van een infectie? GD-dierenarts Jan Muskens ging tijdens de bijeenkomsten in op vier verschillende casoorzaken die er kunnen zijn voor diarree bij melkkoeien en benoemde andere mogelijke oorzaken: BVD, salmonella, winterdiarree, schmallenbergvirus, leverbot, maagdarmworminfecties, rantsoenwisseling, pensverzuring, schimmels in voer, vergiftigingen (bijv. jacobskruiskruid, zout) en mineralentekorten (bijv. koper).

De juiste vragen stellen

Om een goed idee te krijgen van wáár de oorzaak gezocht moet worden is het volgens Muskens belangrijk om in beeld te brengen of koeien naast diarree nog andere verschijnselen hebben. Denk hierbij aan koorts, melkproductiedaling, verwerpen of luchtwegaandoeningen. Daarnaast is het verstandig om na te gaan of specifieke lactatie- of leeftijdsgroepen klinische verschijnselen vertonen en of er rantsoenwijzigingen zijn geweest op het bedrijf (denk aan nieuwe partijen voer). Door de juiste vragen te stellen kunnen voeradviseurs een eerste indicatie krijgen van de oorzaak van het diarreeprobleem. De checklist die tijdens de bijeenkomsten is uitgedeeld kan hierbij helpen. Uiteraard is het, om de veehouder te kunnen voorzien van een goed advies, altijd belangrijk de mogelijke oorzaken en vervolgaanpak van diarreeproblemen af te stemmen met de dierenarts van het bedrijf. Klik hier voor de checklist diarree bij melkkoeien

Muskens behandelde diverse praktijkvoorbeelden van diarreeproblemen bij melkkoeien. Met name het voorbeeld waarbij de diarree werd veroorzaakt door een ernstige BVD-infectie leverde opvallend veel interactie op. Na een beknopte beschrijving van het probleem werd de zaal gevraagd welke vragen zij zouden stellen om achter de oorzaak van het probleem te komen. Door zoveel mogelijk vragen te benoemen werden mogelijke oorzaken voor het voetlicht gebracht en werd een plan van aanpak opgesteld om tot de oorzaak van het diarreeprobleem te komen.

Trends & actualiteiten

Buitendienstmedewerkers Sietske Haarman-Zantinge en/of Hans Miltenburg gingen vanuit hun rol in op actualiteiten rond mineralen en uiergezondheid. Zij bespraken onder andere de trends die de GD ziet in de uitslagen van dé Mineralencheck in de loop van 2014. Het GD Mineralenteam belt veehouders met sterk afwijkende uitslagen (tekort of mogelijk overmaat van jodium, koper of selenium gemeten in tankmelk) na om de eventuele oorzaak te achterhalen en advies te geven.
Voor wat betreft uiergezondheid gingen Haarman en Miltenburg met name in op actualiteiten rond selectief droogzetten en het verband tussen uiergezondheid en voeding. UGA is de uiergezondheidsaanpak van de GD. Het UGA-team helpt melkveehouders door middel van verschillende onderzoeksmogelijkheden (op koppel- en individueel niveau), praktische handvaten bij de uitslag (bijvoorbeeld  de UGA-wijzer) en gericht advies bij sterk afwijkende uitslagen om de uiergezondheid op het bedrijf te verbeteren.

De kracht van tankmelkonderzoek

Met het oog op de toekomst en daarmee de groei van melkveebedrijven wordt onderzoek op koppelniveau steeds belangrijker en kan tankmelkonderzoek uitkomst bieden. Tankmelkonderzoek op mineralen kan gebruikt worden voor de monitoring van de mineralenvoorziening en meet wat koeien daadwerkelijk opnemen uit het rantsoen. Tankmelk Uiergezondheid geeft in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van de hele koppel en inzicht in de melkhygiëne op het bedrijf. De rol van de dierenarts en de voeradviseur door middel van (aanvullend) advies op uitslagen van GD-onderzoeken is essentieel voor de vervolgaanpak op een melkveebedrijf.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.