Pepsinogeenonderzoek aan het einde van de eerste weidegang

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pepsinogeenonderzoek aan het einde van de eerste weidegang

31-10-2014: 

Bent u benieuwd naar de maagdarmwormbelasting van uw kalveren na het eerste weideseizoen? Binnen tien dagen na het opstallen is het hét moment om gepoold pepsinogeenonderzoek uit te laten voeren. Dit pepsinogeenonderzoek geeft een goede indicatie van de maagdarmwormbelasting én de immuniteitsopbouw voor maagdarmwormen bij uw koppel kalveren.

Gepoold bloedonderzoek

Het is mogelijk om bij de GD gepoold bloedonderzoek van vijf kalveren naar pepsinogeen uit te voeren. De hoeveelheid pepsinogeen geeft een indicatie van de maagdarmwormbelasting. Dit dient u binnen zeven tot tien dagen na opstallen te doen. U krijgt dan met één onderzoek een goede indicatie van de maagdarmwormbelasting en immuniteitsopbouw voor maagdarmwormen bij uw koppel kalveren. Zo voorkomt u twee keer onnodig ontwormen (nu bij de kalveren en later bij de melkkoeien) en dus onnodige kosten. Bovendien verlaagt u op deze manier de kans op resistentieopbouw tegen wormmiddelen. Kalveren te veel ontwormen zorgt voor verminderde weerstandsopbouw en dus een hogere kans op problemen met melkvee, en uit zich in een verminderde melkproductie. Minder gebruik van wormmiddelen verlaagt daarnaast het risico op residuen in het vlees.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.