Onderzoek naar atypische myopathie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoek naar atypische myopathie

2-10-2014: 

Atypische myopathie (AM) is een ernstige spierziekte. Paarden die getroffen worden door AM hebben donkere urine. Ze bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en soms zijn ze benauwd. De getroffen dieren hebben sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed. Als een paard verschijnselen vertoont, is het belangrijk het dier rust te geven (dus niet transporteren), de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2. 

De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in de weide worden gehouden en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat opname van hypoglycine A, dat in esdoornzaden (de helikoptertjes), esdoornblad en esdoornzaailingen (kiemen) kan zitten, tot AM kan leiden. Er is inmiddels door het RIKILT een methode ontwikkeld om dit hypoglycine A te kunnen aantonen. Zodoende kan beter onderzoek gedaan worden naar het verband tussen het voorkomen van esdoorns rond een weide en het optreden van AM. Het lijkt er namelijk op dat sommige soorten esdoorns wèl en sommige niet het bewuste toxine bevatten. 

Meer over de esdoorn en andere giftige planten leest u hier

Esdoorn Esdoorn

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.