Let op tekenen van zonnebrand bij koeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Let op tekenen van zonnebrand bij koeien

17-10-2014:  Wanneer meerdere koeien in deze tijd van het jaar tekenen vertonen van zonnebrand, kunt u denken aan een infectie met de schimmel Pithomyces chartarum. Deze schimmel geeft ernstige leverschade en veroorzaakt het ziektebeeld pithomycotoxicosis (facial eczema). De klinische symptomen variëren van een kleine zonnebrandplek tot het volledig loslaten van alle witte huid. De dieren zijn sloom, zonderen zich af, zoeken schaduw en verkoeling, vertonen een rode pijnlijke huid met oedeem, jeuk en soms koliek. Na enkele dagen kan de huid perkamentachtig worden en afsterven.

Behandeling

De behandeling is symptomatisch: dieren opstallen in een verduisterde stal en indien nodig het toedienen van pijnstillers om het welzijn van de dieren te verbeteren. De dieren op een goed energierijk rantsoen zetten bleek bij te dragen aan het herstel van de lever. Een deel van de dieren heeft onherstelbare leverschade en zal voortijdig in verband met vermagering, onvoldoende groei of onvoldoende melkproductie worden afgevoerd.

Preventief moet contact met de schimmelsporen worden voorkomen. Dit kan door tijdens de huidige voor de schimmelgroei gunstige weersomstandigheden de dieren te weiden in veel gras met weinig dood plantmateriaal (snel omweiden) of door de dieren bij te voeren.

Diagnose

Bij een verdenking op pithomycotoxicosis adviseert de GD om contact op te nemen met uw dierenarts, hij/zij weet welke onderzoeken kunnen worden gedaan om de diagnose te stellen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.