Evalueer stalklimaat bij luchtwegproblemen bij kalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Evalueer stalklimaat bij luchtwegproblemen bij kalveren

16-10-2014: 

In de herfst en winter is de kans op luchtweginfecties bij kalveren extra groot. In deze tijd van het jaar is een van de meest voorkomende infecties bij de jongste kalveren BRSV, ook wel pinkengriep genoemd. Wanneer kalveren pinkengriep hebben is het goed om ook het stalklimaat te evalueren.

Kalveren die zijn gehuisvest in slecht geventileerde stallen zijn extra gevoelig voor luchtweginfecties. Wanneer de buitentemperaturen zakken, de luchtvochtigheid stijgt en er grote temperatuurverschillen zijn, ontstaan er in stallen met weinig ventilatie vaak vochtige muren en ramen en lekkende golfplaten. Maar ook wanneer er wel een goed ventilatiesysteem is in de kalverenstallen zijn er kalveren die kampen met luchtwegproblemen, wat leidt tot grote frustraties bij de veehouders. Grote stalvolumes met onvoldoende bescherming tegen koude lucht en hoge luchtsnelheden hebben een negatief effect op de jongste kalveren. Laat daarom het stalklimaat en het stalventilatiesysteem tijdig beoordelen als u twijfelt.

Let wel: een optimaal stalklimaat voorkomt geen pinkengriep, maar heeft wel een positief effect op de mate en duur van de infectie. Vaak leiden kleine en eenvoudige aanpassingen al tot grote verbeteringen.

jongvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.