Stand van zaken leverbot

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Stand van zaken leverbot

10-9-2014: 

De Werkgroep Leverbotprognose maakt rond half september de voorlopige prognose voor 2014 bekend. Omdat de hoeveelheid neerslag invloed heeft op de aanwezigheid van leverbot, bestaat de kans dat op regionaal niveau grote verschillen in risico op leverbotbesmetting zullen zijn. Duidelijk is dat er veel verschil in neerslag is geweest in de maand juli. Vooral het zuidelijk deel van Nederland heeft toen veel neerslag te verwerken gehad, terwijl in het noorden van het land het zeer weinig heeft geregend. In augustus is de neerslag overal overvloedig gevallen.

Eerdere infecties

Nadat eind 2012 sprake was van een ernstige leverbotinfectie, vloeide daar een voorjaarsinfectie in de eerste helft van 2013 uit voort. In het najaar van 2013 werden infecties met leverbot gezien in gebieden waar het in de droge zomer van 2013 vochtig was gebleven.

Toch blijft het overal in Nederland oppassen, omdat ook in de gebieden waar voorheen geen leverbot werd gevonden nu door waterpeil verhogingen en/of het creëren van natuurgebieden leverbot kan voorkomen. Bij twijfel is het mogelijk om door middel van bloedonderzoek bij lammeren een anderszins niet aantoonbare infectie op te sporen. Bij acute sterfte is pathologisch onderzoek het meest geëigend. De eerste infectie bij lammeren dit jaar is in augustus aangetoond door middel van serologisch onderzoek.

Resistentie

Verspreiding van resistentie voor triclabendazol, het enige diergeneesmiddel dat tegen alle stadia van de leverbot werkt, blijft een punt van zorg. In gebieden waar resistentie voorkomt wordt het steeds lastiger om de gevolgen van acute leverbotziekte tegen te gaan. Ook het gebruik van leverbotmiddelen voor melkleverende dieren verandert. Waar leverbotinfecties eerder vaak met triclabendazol in de droogstand kon worden behandeld is dat tegenwoordig niet meer toegestaan.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.