ILT op Duitse vleeskuikenbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ILT op Duitse vleeskuikenbedrijven

24-9-2014: 

Op vleeskuikenbedrijven in de omgeving van Meppen (DLD) zijn uitbraken van ILT geconstateerd. Deze uitbraken gaan gepaard met ademhalingsproblemen, groeivertraging en ziekte. De GD is eind vorige week om advies gevraagd om de uitbraak in deze regio tot stilstand te brengen.

Bij ILT-uitbraken in Nederland in 2007, 2011 en 2013 is de GD ook om advies gevraagd. Centraal bij de aanpak van de ILT-problematiek staat het verminderen van de infectiedruk met het ILT-virus in het gebied en het voorkomen van insleep van het ILT-virus op bedrijven. Hiervoor worden voor zowel vleeskuikens als leghennen en ouderdieren scenario's uitgewerkt.
In deze scenario's wordt onder andere aandacht besteed aan het langer leeg laten staan van de stallen dan gebruikelijk, het gesynchroniseerd opzetten van nieuwe vleeskuikens, het transport van mest en dieren en het op de juiste manier vaccineren van opfokleghennen/ouderdieren.

Deze aanpak was in de Bommelerwaard en rondom Someren (Noord Brabant) succesvol om de ILT-uitbraak te beteugelen. In Nederland houden we via het Early Warning Systeem een vinger aan de pols voor diverse dierziekten, waaronder ILT.

Mocht het aantal ILT-uitbraken in een regio in Nederland plotseling gaan stijgen, dan zal de GD hierop reageren.

Meer informatie over ILT

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.