Bepaal snel de schade door maagdarmworminfecties

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bepaal snel de schade door maagdarmworminfecties

2-9-2014: 

Het einde van het weideseizoen is hét moment om onderzoek te doen naar schade door maagdarmworminfecties bij het jongvee. Dit kan door het gehalte pepsinogeen in het bloed te meten. De uitslag van het onderzoek geeft inzicht in de belasting van de lebmaag door een eventuele maagdarmworminfectie. Wist u dat u, naast het individuele pepsinogeenonderzoek, ook van vier tot zes dieren bloedmonsters in kunt sturen voor gepoold onderzoek op pepsinogeen? Deze bloedmonsters worden dan gepoold onderzocht op het GD laboratorium. 

Door de maagdarmworminfectie kan een kalf of pink minder energie, eiwit en/of mineralen opnemen via het maagdarmkanaal. Een maagdarmworminfectie geeft voornamelijk schade door verminderde groei en/of vermagering van kalveren en pinken en zorgt uiteindelijk voor een later afkalftijdstip. 

Gepoold pepsinogeenonderzoek dient uitgevoerd te worden binnen zeven tot tien dagen na opstallen. Het voorkomt dat u onnodig uw dieren gaat ontwormen, daarmee gaat u resistentieopbouw tegen. Te veel ontwormen bij kalveren geeft een minder goede opbouw van de eigen weerstand en dus een verhoogde kans op problemen met melkvee, zoals verminderde melkproductie.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.