Artikel: Dennis Smit is BVD-vrij 'met het oog op de toekomst'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Artikel: Dennis Smit is BVD-vrij 'met het oog op de toekomst'

5-9-2014: 

De palen voor de nieuw te bouwen uitbreiding van het woonhuis staan al in de grond en de nieuwe stal is gebouwd. Melkveehouder Dennis Smit uit Ursem is op eigen kracht aan het uitbreiden. Een jaar geleden kwam hij erachter dat hij drie BVD-dragers had, maar sinds kort heeft hij de BVD en IBR-vrij status en is hij klaar voor de toekomst.

Niet fit

De jonge veehouder heeft nu de BVD- en IBR-vrij status, maar weet inmiddels dat een infectie ieder bedrijf kan treffen. Ongeveer anderhalf jaar geleden merkte hij dat sommige koeien niet helemaal fit waren. “Je hebt wel eens dieren die het ‘net niet goed doen’, die achterblijven. Ik merkte dat bepaalde dieren minder goed reageerden op antibiotica. De dierenarts vroeg of ik al aan BVD had gedacht.” Dennis liet een QuickScan BVD doen, een eenmalige check die bestaat uit drie onderzoeken. “Bij BVD heb je zo’n idee van wegkwijnende en leegschijtende dieren, dat was hier niet. Ik dacht dat zal bij mij niet aan de hand zijn, maar je wilt het toch uitsluiten. Zo’n QuickScan is een kleine investering en dan weet je hoe het zit.” Toen er toch een ongunstige uitslag uitkwam, was Dennis erg geschrokken. In de tankmelk werden zowel afweerstoffen als virus aangetoond en ook in alle bloedmonsters van de vijf kalveren werden afweerstoffen gevonden. “Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel.”

Geen halve maatregelen

Een tweedekalfs-, een derdekalfskoe en een hoogdrachtige vaars bleken het BVD-virus uit te scheiden, dus drager te zijn. “De dierenarts zei: BVD-dragers worden niet oud, maar bij mij dus wel.” Het was voor Dennis vooral moeilijk om afstand te doen van de tweedekalfskoe, waarvan de melkproductie hoog lag. De andere twee waren geen toppers. Bij de hoogdrachtige vaars twijfelde hij nog even. Eerst laten afkalven of niet? Maar de veehouder wist ook dat wachten geen optie was. “Ik kan haar wel laten lopen, maar ze kan in de tussentijd ook andere dieren besmetten.” Daarbij is een kalf van een drager altijd ook een drager. “Als ik er toch mee aan de gang ga, ga ik geen halve maatregelen nemen. Gelukkig werden in de maanden daarna geen nieuwe dragers gevonden en was ik na tien maanden ook BVD-vrij.”

 Lees hier het hele interview met Dennis Smit, verschenen in de GD Herkauwer 77

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.