Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Van IBR-onverdacht naar IBR-vrij: meestal zonder afvoer

13-8-2014: 

Melkveebedrijven die tenminste twee jaar met gunstig resultaat deelnemen aan Tankmelk IBR en willen opgaan voor IBR-vrij certificering, hoeven in veruit de meeste gevallen geen dieren af te voeren om de vrijstatus te bereiken. Dat blijkt onder andere uit de uitslagen van Tankmelk IBR-deelnemers die begin dit jaar overstapten naar vrij-certificering.

Wanneer op een melkveebedrijf twee jaar lang geen afweerstoffen tegen IBR in de tankmelk worden aangetroffen, kan dit bedrijf via een vereenvoudigde procedure IBR-vrij worden. Hiervoor moet het bedrijf alle dieren van zes jaar en ouder én de aangevoerde runderen van niet IBR-vrije bedrijven laten onderzoeken op IBR. Wanneer alle uitslagen gunstig zijn, ofwel de dieren uit dit onderzoek met antistoffen binnen enkele weken worden afgevoerd, krijgt het bedrijf het IBR-vrij certificaat.

Dit voorjaar zijn melkveebedrijven die twee jaar of langer deelnamen aan Tankmelk IBR, door de GD aangemoedigd om zich IBR-vrij te certificeren. 162 melkveebedrijven hebben aan deze oproep gehoor gegeven en de gevraagde dieren laten onderzoeken. Daarvan hadden 153 bedrijven (94%) uitsluitend gunstige uitslagen en konden direct worden gecertificeerd. Op 9 melkveebedrijven (6%) bleken 1 of 2 dieren in de leeftijdscategorie van zes jaar en ouder met IBR geïnfecteerd. Op 5 van deze 9 bedrijven bleken alle positieve dieren in het verleden te zijn aangevoerd van andere bedrijven. Op 4 van de in totaal 162 deelnemende bedrijven (2%) bleek slechts één (zelfgefokt) dier per bedrijf een IBR-ongunstige uitslag te hebben.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.