Van IBR-onverdacht naar IBR-vrij: meestal zonder afvoer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Van IBR-onverdacht naar IBR-vrij: meestal zonder afvoer

13-8-2014: 

Melkveebedrijven die tenminste twee jaar met gunstig resultaat deelnemen aan Tankmelk IBR en willen opgaan voor IBR-vrij certificering, hoeven in veruit de meeste gevallen geen dieren af te voeren om de vrijstatus te bereiken. Dat blijkt onder andere uit de uitslagen van Tankmelk IBR-deelnemers die begin dit jaar overstapten naar vrij-certificering.

Wanneer op een melkveebedrijf twee jaar lang geen afweerstoffen tegen IBR in de tankmelk worden aangetroffen, kan dit bedrijf via een vereenvoudigde procedure IBR-vrij worden. Hiervoor moet het bedrijf alle dieren van zes jaar en ouder én de aangevoerde runderen van niet IBR-vrije bedrijven laten onderzoeken op IBR. Wanneer alle uitslagen gunstig zijn, ofwel de dieren uit dit onderzoek met antistoffen binnen enkele weken worden afgevoerd, krijgt het bedrijf het IBR-vrij certificaat.

Dit voorjaar zijn melkveebedrijven die twee jaar of langer deelnamen aan Tankmelk IBR, door de GD aangemoedigd om zich IBR-vrij te certificeren. 162 melkveebedrijven hebben aan deze oproep gehoor gegeven en de gevraagde dieren laten onderzoeken. Daarvan hadden 153 bedrijven (94%) uitsluitend gunstige uitslagen en konden direct worden gecertificeerd. Op 9 melkveebedrijven (6%) bleken 1 of 2 dieren in de leeftijdscategorie van zes jaar en ouder met IBR geïnfecteerd. Op 5 van deze 9 bedrijven bleken alle positieve dieren in het verleden te zijn aangevoerd van andere bedrijven. Op 4 van de in totaal 162 deelnemende bedrijven (2%) bleek slechts één (zelfgefokt) dier per bedrijf een IBR-ongunstige uitslag te hebben.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.