ESC-vormende bacteriën op legbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ESC-vormende bacteriën op legbedrijven

5-8-2014:  Op verzoek van het PPE heeft de GD, in samenwerking met het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad, onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Extended spectrum cephalosporinen (ESC) vormende bacteriën in legkoppels. Niet omdat hiervan het grootste gevaar te verwachten valt, maar vanwege het belang voor een effectieve aanpak in de gehele pluimveesector.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ook in de legsector de aanwezigheid van ESC-vormende bacteriën wijdverspreid is en dat tussen de verschillende huisvestingssystemen geen opvallende verschillen in prevalentie aanwezig zijn. Op zich zijn de resultaten niet verontrustend omdat het risico van overdracht via het ei klein is.

Maar ze maken wel duidelijk dat wanneer we, vanwege de beschreven humane risico’s, sectorbreed de aanwezigheid van ESC-bacteriën willen gaan terugdringen ook de legsector meegenomen moet worden. De vraag hoe bedrijven en dieren besmet raken en hoe men een bedrijf tijdens de leegstand ESC-vrij kan krijgen, komt dan ook voor deze sector aan de orde.

Lees hier het artikel uit GD Pluimvee 56, Juli 2014, over ESC-vormende bacteriën op legbedrijven

Aantal met ESC geïnfecteerde bedrijven en het percentage besmette bedrijven per huisvestingstype

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.