Voeropname in de zomerperiode

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voeropname in de zomerperiode

3-7-2014: 

In de zomer kan er hittestress ontstaan bij runderen. Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. De optimale omgevingstemperatuur voor een koe ligt tussen 0°C en 15°C, de luchtvochtigheid rond 60 procent, en ook de windsnelheid speelt een rol. Hoe hoger de temperatuur en/of luchtvochtigheid, hoe moeilijker de koe haar warmte kwijt kan. Koeien die in de weide lopen, zoeken dan de schaduw op. Hierdoor vreten, drinken en herkauwen ze minder. Bij hittestress kan een koe tot 22 procent minder vreten. Door koeien tijdens de warme periode van de dag op te stallen, kan daling van de voeropname beperkt worden. Voorwaarde is dan wel dat de stal goed geventileerd is.

Op warme dagen is er ook meer risico op broei in het voer en daarmee daling van de smakelijkheid en voederwaarde. Door goed uitkuilmanagement en vaker voeren (niet op het heetst van de dag) kan broei voorkomen worden.

Door hittestress ontstaat er meer risico op onder andere pensverzuring. Koeien ademen sneller met hitte, zeveren meer en herkauwen minder. Het bufferen van de pens door speeksel is hierdoor minder. En als de koe minder vreet,  krijgt ze dus ook minder mineralen binnen. De zuur-base balans kan hierdoor verstoord worden, waardoor extra risico op pensverzuring ontstaat. Overleg eventueel met de voeradviseur om natriumbicarbonaat en/of magnesiumoxide bij te voeren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.