Verhoogd gehalte mycotoxinen in mais

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verhoogd gehalte mycotoxinen in mais

28-7-2014: 

Een varkenshouder meldde de Veekijker dat het enkele weken niet goed ging met de gezondheid van de zeugen en biggen. Men vermoedde een relatie met de aankoop van mais ter aanvulling van het rantsoen. De betreffende mais was waarschijnlijk van Oost-Europese herkomst. Na analyse van de mais bleek hierin 2500 ppb Vomitoxine (DON) en 650 ppb Zearalenon (ZEA) te zitten. Dit is boven de afkeurgrenzen voor varkensvoer (DON 1000 ppb en ZEA 250 ppb). Geadviseerd is om dit te melden aan de NVWA. Gezien de gevoeligheid van varkens voor mycotoxinen is niet uit te sluiten dat de hoge concentraties een ongunstig effect hadden op de gezondheid. Overigens maakte de mais maximaal voor 25% deel uit van het rantsoen van de varkens, dus was in het uiteindelijke rantsoen de concentratie minder hoog. Het risico voor de volksgezondheid was nihil aangezien het voedermais betrof.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.